Svijet
NE ŽELE GA U BRITANIJI

Skupili 1,85 milijuna potpisa protiv Trumpa
Objavljeno 21. veljače, 2017.

Britanski parlament u ponedjeljak je počeo s radom, odnosno debatom o tome treba li Britanija povući svoj poziv Donaldu Trumpu za službeni posjet.

Raspravu je potaknula peticija koju je potpisalo 1,85 milijuna Britanaca, što je mnogo više od 100.000 potpisa koliko je potrebno da bi se u parlamentu neka tema stavila na dnevni red prema hitnom postupku. “On ne treba biti pozvan u službeni posjet, jer bi to moglo osramotiti Njezino Veličanstvo Kraljicu”, stoji u peticiji koja napominje da je Trump “poznat po mizoginiji i vulgarnosti”.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan slaže se s peticijom te je izjavio da Trumpu treba otkazati gostoprimstvo zbog njegove zabrane ulaska u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja, i odluke da zabrani izbjeglicama ulazak u SAD. “U ovakvim okolnostima tebali bi zamotati crveni tepih”, izjavio je Khan.

Kada kraljica ugošćuje nekog u državnom posjetu u Engleskoj, riječ o višednevnoj ceremoniji sa svom pompom koja uključuje vožnju kočijom do Buckinghamske palače u pratnji najviše rangiranih zapovjednika vojske, počasni pozdrav naoružane bojne, formalne večere i druge ceremonije. Premijerka Theresa May izazvala je kontroverze pozvavši Donalda Trumpa u službeni posjet odmah nakon njegove inaguracije 20. siječnja. Od 12 američkih predsjednika (Trump je 13.), koliko ih se promijenilo u doba vladavine Kraljice Elizabete II., samo su dvojica bila primljena u službeni posjet kod Kraljice - George W. Bush, 2003. godine, i Barack Obama, 2011. godine. Britanska premijerka pozvala je Trumpa odmah nakon inauguracije, dok je Barack Obama trebao čekati 758 dana svojeg mandata da stigne poziv iz Velike Britanije, dok je George W. Bush čekao 978 dana na taj poziv.

Vuk TEŠIJA
samo 311.000 za posjet

Dok se u parlamentu vodila debata, ispred parlamenta su se održavali prosvjedi grupe “Zaustavite koaliciju s Trumpom”. Prosvjedi su se održavali i diljem Britanije - u Edinburghu, Manchesteru, Liverpoolu, Cardiffu and Newcastleu. Zanimljivo je da postoji i kontrapeticija koju su potpisali oni koji se slažu sa Trumpovom posjetom Britaniji. Skupili su 311.000 potpisa, što nije ni približno broju onih koji su protiv toga, no svejedno su izborili pravo da parlament raspravlja i o njihovom prijedlogu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike