Regija
ŠTO JE S NOVCEM?

Za javne radove 78 Roma još čeka 960 kn, a Kostić bježi od medija
Objavljeno 21. veljače, 2017.

BELI MANASTIR - Premda su od završetka javnih radova “Romi za Rome” prošla nešto više od četiri mjeseca, velikoj većini od 78 sudionika nije u cijelosti isplaćena naknada. Stoga su krajem siječnja prosvjedovali ispred zgrade gradske uprave i za neisplatu naknade za listopad optužili Duška Kostića, predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine za grad Beli Manastir.

- Pouzdano znamo da je dobio novac za sva tri mjeseca, ali nam je isplatio naknade za samo dva mjeseca i dio za treći mjesec. S isplatom posljednjeg dijela kasni već tri mjeseca, a svakom od nas je dužan po 960 kuna. Sto puta smo ga pitali gdje su novci, ali nas on mjesecima zavlači - objasnila je tada Jelica Horvat, svojevrsna organizatorica prosvjeda, dodajući kako od zarađenog neće tako lako odustati.

Rok za povrat teče

Zašto sudionici javnih radova nisu u cijelosti isplaćeni, što je poduzeto u vezi s tim te hoće li i kada dobiti novac zapitali smo tada središnjicu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, (su)organizatora javnih radova. U jučerašnjem odgovoru HZZ potvrđuje kako su 12. kolovoza prošle godine s belomanastirskim Vijećem romske nacionalne manjine sklopili Ugovor o financiranju zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnom radu “Romi za Rome”, kojim je regulirano financiranje zapošljavanja 78 djelatnika u javnim radovima od 18. kolovoza do 17. listopada.

“Sukladno ugovoru, poslodavac (Vijeće romske nacionalne manjine, nap. a.) bio je u obvezi dostaviti dokumentaciju vezanu uz uplate doprinosa te isplate plaća financiranim osobama najkasnije do zadnjeg dana u mjesecu po isteku razdoblja financiranja javnog rada. Djelatnici ispostave HZZ-a u Belom Manastiru su poslije isteka tog razdoblja od stranaka informirani da poslodavac nije isplatio plaće za listopad, nakon čega su kontaktirali potpisnika ugovora kako bi ispitali spomenute navode. Usmenim im je putem potvrđena neisplata plaće za posljednjih 17 dana javnog rada”, ističu u HZZ-u, nastavljajući kako je od poslodavca potom zatraženo da dostavi dokumentaciju kako bi bilo utvrđeno činjenično stanje, što ovaj nije učinio. Uslijedila je pisana obavijest o obvezi povrata cjelokupnih sredstava uvećanih za kamate zbog nedostave dokumentacije, a rok za povrat još uvijek nije istekao.

16 bjanko-zadužnica

“Ako poslodavac ne izvrši povrat u zadanom roku, bit će mu uručena opomena za povrat, a ako se ponovno ne odazove, slijedi realizacija sredstava osiguranja naplate potraživanja, priloženih prilikom potpisa Ugovora”, kažu u HZZ-u, objašnjavajući kako je Vijeće romske nacionalne manjine prilikom potpisa ugovora priložilo 16 bjanko-zadužnica solemniziranih kod javnog bilježnika, uz upisanog jamca platca. Dodaju kako se, u opomeni za povrat sredstava, nudi i mogućnost obročne otplate duga kroz potpisivanje sporazuma o izvansudskoj nagodbi. Posljednji korak je puštanje na naplatu zadužnice, a ako se po puštenoj zadužnici sredstva ne mogu naplatiti s računa dužnika/poslodavca, naplata će se pokušati izvršiti s računa jamca platca.

U kuloarima se postavlja pitanje tko je jamac, odnosno je li Grad jamčio Vijeću romske nacionalne manjine te hoće li novac biti namaknut iz gradske blagajne. Ovakvu mogućnost odlučno demantira dogradonačelnik Marko Bogatić.

- Grad je samo dao suglasnost za obavljanje javnih radova, što uvijek čini, ali nije izdao nikakva jamstva - kaže Bogatić, dodajući kako sigurno neće pokrivati tuđe gubitke. Zaključuje kako je isključivo Kostić odgovorna osoba koja će, ako se nešto drugo ne dogodi, snositi posljedice. Što će se dogoditi s naknadama sudionika javnih radova ako se potreban iznos ne može naplatiti puštanjem zadužnice ili od sredstava jamca zasad nije poznato.

Na naše višekratne telefonske pozive Duško Kostić nije odgovorio.

Ivica GETTO
Vijeće ROMSKE NACIONALNE MANJINE može ostati bez gradskog novca?

Rad Vijeća romske nacionalne manjine (kao i rad mađarskog, odnosno srpskog manjinskog vijeća) financira se iz gradskog proračuna sa po 63.000 kuna godišnje. No sredstva se odobravaju na osnovi pisanih programa i zahtjeva, slično kao što se to čini s financiranjem udruga. Kako ističu u gradu, prije odobravanja novih sredstava potrebno je priložiti i izvješće o radu za proteklu godinu, što Vijeće romske nacionalne manjine još uvijek nije učinilo. Dinamika isplate sredstava manjinskim vijećima obično je kvartalna ili eventualno dva puta godišnje, ali bi sredstva trebala biti korištena namjenski.

Grad nije izdao nikakva jamstva, kaže dogradonačelnik Marko Bogatić

Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

Najčitanije iz rubrike