Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Osječanki tri i pol godine zatvora za pokušaj ubojstva supruga
Objavljeno 21. veljače, 2017.
Ivana Razstresen (40) izbola je supruga nožem dok je ležao na krevetu

OSIJEK - Osječanka Ivana Razstresen (40) osuđena je na tri i pol godine zatvora za pokušaj ubojstva supruga Saše, 24. rujna prošle godine, u njihovom stanu u Ulici Dobriše Cesarića u Osijeku. Istražni zatvor joj je produljen. Ivana Razstresen pokušaj ubojstva je priznala, a na poticaj tužitelja Miroslava Dasovića, okrenula se suprugu Saši i kazala: “Žao mi je, a to sam ti i u pismu napisala”.

- Sudsko vijeće utvrdilo je da je na nedvojben način dokazano da je počinila pokušaj ubojstva i proglasilo je krivom. Ocijenjeno je da je optužena dugi niz godina živjela u akumuliranom stresu zbog bračnih razmirica s oštećenim, koji je rezultirao ovim kaznenim djelom. Kao olakotne okolnosti sudsko vijeće uzelo je u obzir da je sve priznala, pokajala se, majka je malodobnog djeteta te da ranije nije osuđivana ni prekršajno kažnjavana - kazao je, obrazlažući presudu, sudac Zvonko Vrban, predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda u Osijeku.

Iako je obrana tražila da se Osječanku pusti iz istražnog zatvora, sud to nije prihvatio navodeći da su trajno narušeni odnosi supružnika, da imaju zajedničko malodobno dijete te da je u tijeku brakorazvodna parnica i ne zna se kako će ona u budućnosti reagirati na susrete sa suprugom.

Ivanu Razstresen optužnicom se teretilo da je 24. rujna prošle godine, oko 13 sati, otišla u kuhinju u stanu u kojem je živjela sa suprugom, iz ladice izvadila nož s oštricom dužine 15 centimetara, otišla u sobu i supruga Sašu, koji je ležao, ubola u vrat i ruku. On je s nožem u vratu otišao do susjede koja je pozvala pomoć.

- Prvi put sam se htjela rastati 2012. godine i prijavila sam se u Sigurnu kuću, no nisam otišla. Očito je da je svakodnevno maltretiranje suprugove ljubavnice putem SMS-ova dovelo do napada. Toga dana mi je prekipjelo. Zamračila sam... Tek nakon nekog vremena shvatila sam što sam učinila. Po cijelom stanu bili su krvavi tragovi, moji, suprugovi i od psa - kazala je u svojoj obrani Ivana Razstresen. Dodala je da je između 2012. i prošle godine njezin suprug Saša bio više od godinu dana u Hong Kongu te da je čula da je ondje napravio dijete.

Dr. Pavo Filaković, psihijatar, u svom je nalazu i mišljenju kazao da je napad bio “afektivni čin koji se može objasniti dužoj izloženosti stresu u braku, pod utjecajem maltretiranja supruga koji je pokušao onemogućiti rastavu”.

Sandra LACIĆ
SAŠA RAZSTRESEN: NIJE LAKO GLEDATI KAKO IDE U ZATVOR

Nakon izricanja nepravomoćne presude Saša Razstresen je kazao: “Unatoč svemu nije lako gledati kako netko s kim si proveo 11 godina ide u zatvor”. Dodao je da je u veljači prošle godine spriječio napad supruge Ivane tako što joj je iz ruke oteo nož. Saša Razstresen odselio se s 11-godišnjim djetetom u Sloveniju. Ondje je sklopio menadžerski ugovor s “Oranginom”. Osječkoj javnosti poznat je jer je pet godina proveo na mjestu direktora osječke Pivovare.

pokajala se

ISPRIČALA SE SURPUGU U SUDNICI

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike