Mozaik
SMOTRA KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA U RETKOVCIMMA

Najbolja je predstava “Đavolja
posla” Teatra “Fedra” iz Bugojna
Objavljeno 21. veljače, 2017.

Kazalište “Mika Živković” iz Retkovaca odlično je organiziralo 29. Smotru kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja se održala pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Vukovarsko-srijemske županije, Općine Ivankovo i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Petnaest sjajnih kazališnih predstava igrali su glumci amateri iz Retkovaca, Županje, Belog Manastira, Viteza, Slavonskog Broda, Donje Bebrine, Đurđevca, Bugojna, Vukovara, Šida i Omiša. Među popratnim događajima posjetitelji su mogli pogledati dvije izložbe fotografija: “I za kraj… Kazalište!” autorice Silvije Butković, kojom je prikazan presjek završnih večeri retkovačke Smotre kazališnog stvaralaštva, koje je Silvija ovjekovječila svojim objektivom, te izložbu fotografija s prošlogodišnje, 28. Smotre autora Dražena Bote kao podsjetnik na te predstave i događaje.

Prema odluci prosudbenog povjerenstva, predstava “Đavolja posla” Teatra “Fedra” Bugojno najbolja je predstava na 29. Smotri, održanoj u Retkovcima.

- Predstava “Đavolja posla” u režiji i adaptaciji Senade Milanović ističe se u svakom aspektu kazališne umjetnosti kao zrelo djelo koje dopire do publike. Tečna i pitka dramaturgija neprimjetna i minuciozna režija u kombinaciji sa scenografijom, kostimografijom i oblikovanjem svjetla nenametljivo podupiru priču i pridonose njezinoj jasnoći. Navedene elemente u scensku cjelinu zaokružuje energičan ansambl, koji ju nepatvorenom uvjerljivošću, finim nijansiranjem, brzim tempom, vještim transformacijama i neposrednom igrom prenosi publici vodeći ju kroz predstavu nabijenu emocijama, komikom i surovom iskrenošću. Za izvrsnost ukupnog dojma zaslužan je i suvremeni tekst Miroljuba Nedovića, koji je vješto stvorio priču koja se tiče svih nas baveći se ljudskom taštinom, tvoreći tako istovremeno situacije duboke ljudske drame, ali i komiku karaktera i situacija, koje se vješto isprepleću u brzom ritmu. Promišljenost i ujednačenost svih elemenata oduševljava jednako kao i uigranost cijelog ansambla te su doista vrijedni svake pohvale u ovoj predstavi, koja publiku istovremeno tjera na smijeh do suza, ali i na duboko promišljanje - stoji u objašnjenju prosudbenog povjerenstva za najbolju predstavu.

- Prezadovoljni smo samom organizacijom Smotre, trudimo se iz godine u godinu da to bude na visokom nivou. Osim organizacijom posebno smo zadovoljni i ponosni što smo imali najveću posjećenost svih predstava. Predstave su bile sjajne, prosudbeno povjerenstvo dalo je svoju riječ, publika također, tako da smo više nego zadovoljni Smotrom u Retkovcima. Mi smo najavom kazališnih predstava, kao i same završne večeri, željeli na neki način oživiti Shakespeara, jer je protekla godina bila u znaku Shakespeara, odnosno 400. obljetnice njegove smrti. Sad polako slažemo kockice za našu 30., jubilarnu, Smotru, koja bi trebala biti još bolja od ove - rekao je Marko Sabljaković, umjetnički ravnatelj Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Kad je, pak, riječ o nagradi za najbolju predstavu prema ocjeni publike, to je predstava “Svastike” Gradskog kazališta mladih iz Viteza, autora Save Škobića, u režiji Mirne Matković, koja je dobila visoku ocjenu - 4,8. Nagradu za najbolji kostimografiju dobio je Ansambl predstave “Šokačka safunica 5” Šokačke glumačke družine “Matini kripoštoli” Donja Bebrina, a za najbolju scenografiju nagrađeni su Josip Grgić i Josip Žigmundovac za predstavu “Tri jablana” Gradskog amaterskog kazališta Županja. Nagradu za najbolju režiju dobio je Karlo Kučanda za predstavu “Božanstvena parodija” Gradskog kazališta Đurđevac, a nagradu za najbolji novi dramski tekst ili prilagodbu teksta dobio je Petar Buljević za predstavu “Ja sam dama…” Gradskog teatra Mali Princ Omiš. Nagrada za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Amela Ugaraka za predstavu “Đavolja posla” Teatra “Fedra” Bugojno, a nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Irena Matković za predstavu “Šokačka safunica 5” Šokačke glumačke družine “Matini kripoštoli” Donja Bebrina.

Završna večer, pod nazivom “Svijet je pozornica”, bila je spektakularna, autori scenarija bili su Marija Mrvičin i Marko Sabljaković, a u glavnim ulogama bili su poznati glumci Katarina Baban i Zlatan Zuhrić-Zuhra te glumci Kazališta “Mika Živković” Retkovci. Program završne večeri osmišljen je tako da su osim poznatih TV i kazališnih glumaca protagonisti bili i glumci Kazališta “Mika Živković” uprizorujući narode cijeloga svijeta koji pak igraju najpoznatije likove iz Shakespeareovih djela. Na kraju Smotre nazočnima su se obratili župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i načelnik Općine Ivankovo Branko Galić.

Mario KOKAJ

Zlatan Zuhrić–Zuhra

glumac

Da u politici ima ovoliko dobre volje, truda i pozitivne energije kao u Retkovcima, ne bismo se morali ničega bojati.

NAJVJERNIJI GLEDATELJI

Najvjerniji gledatelji 29. Smotre kazališnog stvaralaštva u Vukovarsko-srijemskoj županiji su Stjepan Labazan iz Retkovaca i Paško Barunčić iz Ivankova.

POSEBNO PRIZNANJE

Posebno priznanje za izniman doprinos i pomoć u razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma dobio je glumac Kazališta “Mika Živković” Retkovci i Kazališta “Nova Scena” Vinkovci, Ilija Červen.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike