Regija
SREDNJOVJEKOVNI SPEKTAKL NA JANKOVCU

Oštro oko i mirna ruka vrhunskih streličara
Objavljeno 20. veljače, 2017.

U Park šumi Jankovac održan je prvi zimski streličarski turnir “Ledeni skakavac”. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da je održan streličarski turnir prema srednjovjekovnim pravilima.

- Pucalo se u veći pa u manji kupus, potom u jabuku i na kraju u jaje. Pravila su vrlo jednostavno, puca se po strijela i tko pogodi ide dalje, tko promaši ispada. U ovoj disciplini važno je mnogo vježbati, ali u svakom slučaju imati i dobar luk i strijelu te, naravno, i dosta sreće, koje sam ja danas imao - rekao je predsjednik Reda vitezova Ružice grada Orahovica Vlado Grgić-Crni, koji je i na kraju pobijedio na natjecanju. Sudjelovalo je devet članova Reda, vitezova i dama. “Postignuti su sjajni rezultati unatoč iznimnoj hladnoći, što itekako utječe na luk i strijele. Bilo je teško, ali naša golema ljubav prema srednjem vijeku i ovim srednjovjekovnim vještinama bila je jača i uz dodatak prekrasnog, bajkovitog ambijenta Jankovca”, rekao je slavodobitnik. Drugo mjesto pripalo je Alenu Šimanoviću, a treće Zoranu Špalju.

- Streličarstvo je bila prestižna disciplina među ljudima u srednjem vijeku. Oružje: mač, luk i strijelu, mogli su nositi samo plemići i oni su se natjecali u tim disciplinama kakve smo vidjeli ovdje na Jankovcu. I upravo smo streličarstvo i postavili na taj povijesni način: gađanje u glavicu kupua, jabuku, jaje, a nekih pisanih pravila, naravno, nije bilo, jer se svako društvo prije natjecanja dogovaralo kakva će pravila biti. Danas, srećom, viteške udruge, kao i orahovački Red vitezova Ružice grada, imaju u svom sastavu streličarska društva pa ovaj običaj gaje i ne daju da se zaboravi – rekao je prof. povijesti i član orahovačkog Reda Zdenko Samaržija. Nagrade najboljim streličarima uručila je direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica.

Vladimir GRGURIĆ
SLOŽNE RUKE ORGANIZATORA

Ovo zanimljivo natjecanje koje, u to nema sumnje, dogodine čeka nastavak, organizirali su Općina Čačinci, Turistička zajednica općine Čačinci, Park prirode Papuk, Hrvatske šume i Udruga Reda vitezova Ružice grada.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana