Regija
HUMANITARNO KUHANJE GRAHA

I ukusan obrok i ušteda novca
Objavljeno 20. veljače, 2017.

BELI MANASTIR

S nešto više od stotinu litara graha počastili su u subotu belomanastirsku “socijalu”, umirovljenike i prolaznike središnjim gradskim trgom organizator Grahijade - udruga Prvenstvo svijeta i okolnih sela (PSIOS), te restoran Baranjska kuća i Udruga čuvara starih zanata iz Karanca. Od ranog jutra na središnjem je trgu bilo živahno, a miris graha nadaleko se širio. Kako je vrijeme odmicalo, pristizalo je sve više ljudi pa ne čude dugi redovi ispred oba kazana kada je, oko podneva, počelo dijeljenje graha. Ove godine organizatori su počastili i sedamdesetak osoba kojima belomanastirska Mirovna grupa Oaza svakodnevno (osim vikendom) na kućni prag dovozi tople obroke. Priče umirovljenika koji su s nestrpljenjem čekali svoju porciju dokaz su tvrdnjama kako je najteže upravo njima.

- Svakodnevna poskupljenja i najave novih podnosim sve teže i teže. Mirovina mi je samo 1000 kuna i bojim se da neću doživjeti bolja vremena - priča 70-godišnja umirovljenica iz Belog Manastira, dodajući kako itekako mora paziti što kupuje, jer se mirovina prilično brzo topi. Grah, kaže, jako voli, ali ga ove godine još nije kuhala. Stoga je, unatoč hladnoći, požurila na gradski trg s posudom u vrećici.

- Sada imam jela za danas i sutra. Moram samo kruha kupiti. Novac koji sam planirala potrošiti za obroke tijekom vikenda uštedjela sam, ali ću ih svejedno vrlo brzo morati potrošiti - rekla je na rastanku, zahvaljujući organizatorima.

Slično govore i ostali, kako umirovljenici tako i mlađi ljudi, korisnici zajamčene minimalne naknade. A takvih je, kažu u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb, u Baranji u ovom trenutku približno 3200. Od ukupnog broja korisnika socijalne pomoći, na Beli Manastir otpada 400-tinjak obitelji (približno 1000 osoba), kojima Centar svakog mjeseca šalje određeni iznos koji je mnogima od njih jedini prihod. Važno je istaknuti kako uz spomenute, više od 3200 osoba koje primaju socijalu, postoji i približno 1500 korisnika ostalih oblika socijalne pomoći (pomoć za uzdržavanje djece, osobna invalidnina, razni doplaci i slično).

Beli Manastir na neki je način i grad umirovljenika. Premda posljednji popis stanovništva kaže kako u jedinom baranjskom gradu živi nešto više od 10.000 ljudi, teško je vjerovati da je to tako. Prema nekim procjenama u njemu živi nešto više od 8000 ljudi, a ako su one točne, nešto manje od trećine stanovništva čine umirovljenici. Svemu treba dodati i nezaposlene kojih je krajem siječnja bilo 1358.

Upravo stoga humanitarna kuhanja i slične akcije mnogo znače. Tako, primjerice, misli i Igor Jakobfi, predsjednik Udruge prijatelja svetog Martina, čiji su članovi istovremeno skupljali namirnice i dobrovoljne priloge za dvije socijalne samoposluge.

- Velika hvala organizatorima. Prikupljeni novac upotrijebit ćemo za nabavu najpotrebnijih namirnica u našim socijalnim samoposlugama, a drago mi je što su se pozivu na grah odazvali i neki naši korisnici - kaže Jakobfi.

Ivica GETTO
Kuhat će opet

Udruga PSIOS i karanačka Baranjska kuća humanitarno kuhanje graha organizirali su već nekoliko puta. Akcija je uvijek bila dobro posjećena. Nema točno određenog datuma organiziranja humanitarnog kuhanja, nego to oni čine onda kada “osjete da je visok datum” te da ljudima treba pomoći. Već su najavili novo kuhanje, a o datumu će izvijestiti naknadno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike