Regija
POKLADNO JAHANJE U ŽUPANJI

Više od 120 jahača najavilo je početak Šokačkog sijela
Objavljeno 20. veljače, 2017.

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

ŽUPANJA - Topot vranaca i gizdavih lipicanaca, riđana i dorata i pjesma veselih jahača odjekivali su jučer ulicama Županje i razgalili mnoga srca. Živi Županja ovih dana za svoje Šokačko sijelo, za manifestaciju s tradicijom dugom čak pola stoljeća, kojom su Županjci pokazali i pokazuju kako se voli i čuva šokačka baština, narodno stvaralaštvo i običaji.

U organizaciji Konjogojske udruge Stari graničar više od 120 jahača iz cijele županije prodefiliralo je jučer ulicama grada ponosno najavljujući početak jubilarnog, 50. Šokačkog sijela, koje će u najboljem svjetlu prikazati svu raskoš, bogatstvo i ljepotu Šokadije i Slavonije. A na čelu povorke zastava Šokačkog sijela i dobošar, koji je podnio podnesak te gradu i svijetu objavio da je počela najznačajnija manifestacija županjskog kraja. U centru ih je dočekao domaćin - predsjednik Organizacijskog odbora i županjski gradonačelnik Davor Miličević, odjeven po šokački, s članovima Izvršnog odbora Šokačkog sijela. Svima je zaželio dobrodošlicu i pozvao sve ljubitelje tradicijske kulture i narodnih običaja da u sljedećih desetak dana dođu u Županju, uživaju u Sijelu i pronađu nešto za sebe, za srce i dušu.

Za jahače i brojne građane koji su se okupili ispred zgrade gradske uprave članovi udruga Đeram i Šokački divani pripremili su bogatu ponudu jela i pića i pregršt slavonskih delicija. Za dobro raspoloženje pobrinuli su se tamburaši, a zaigralo se i šokačko kolo. Pociknule su snaše, zapjevali bećari, u kolo se uhvatilo i staro i mlado…

Pokladno jahanje u Županji običaj je koji datira još iz vremena Vojne krajine, kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka. Serežani su jučer izveli i zanimljiv prikaz oslobađanja i vraćanja djevojke koju su Turci oteli i odveli.

Biti domaćin pokladnog jahanja, ugostiti jahače i goste velika je čast, ato su zadovoljstvo imali građani Županje iz nekoliko ulica i naselja. Povorka pokladnih jahača već tradicionalno krenula je iz Zlatodola, ispred kuće obitelji Prepunić, a, nakon centra grada, u Ulici Mladena Pozajića ugostio ih je Domagoj Kamenski s obitelji. Usvečanom dočeku jahača sudjelovali su i članice i članovi gradskih kulturno-umjetničkih udruga “Tomislav” i “Kristal-Sladorana”. Posebnu dobrodošlicu priredila je i obitelj Mesarić u Svačićevoj ulici.

Jahači su jučer u velikom stilu najavili početak 50. Šokačkog sijela, koje se do kraja veljače održava pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović. Županjci su širom otvorili kapiju i vrata sa željom da cijeloj hrvatskoj domovini, ali i svima izvan njezinih granica prenesu poruku nade, vedrine i vjere u bolje sutra. A svi oni koji ovih dana posjete Županju i postanu dijelom jedne velike priče, polustoljetne manifestacije, djelić bogatstva Šokadije ponijet će sa sobom kao stalan podsjetnik na jedno Sijelo, jedan grad i ljude koji s punim pravom mogu zapjevati “Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje”. Dobro došli! 

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike