Regija
NAJVEĆA MANIFESTACIJA ŽUPANJSKOG KRAJA

Izložba o jubilarnih 50 godina Šokačkog sijela
Objavljeno 20. veljače, 2017.

ŽUPANJA

Izložbom “50 godina Šokačkog sijela”, otvorenom u predvorju dvorane Mladost, u Županji je počelo jubilarno, 50. Šokačko sijelo, koje će pod geslom “Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje…” trajati sve do 28. veljače. Organizator je Zavičajni muzej Stjepana Grubera, a dokumentarnom izložbom je slikom i riječju obuhvaćeno pola stoljeća očuvanja tradicijske baštine. Osim vraćanja u prošlost, istaknula je ravnateljica Janja Juzbašić, izložba istovremeno poziva na afirmaciju izvornog narodnog stvaralaštva i na daljnje istraživanje bogate baštine.

- Izložba pokazuje kako je Sijelo godinama raslo i što su nam u naslijeđe ostavile vrijedne ruke naših predaka, koliko je ljepote u našim šorovima i perivojima, u našim Šokicama i Šokcima te koliko je Šokačko sijelo postalo zaštitni znak Županje i županjskog kraja, kao i cijele Slavonije - ustvrdila je Juzbašić. Poručila je da Sijelo zauvijek ostaje nadahnuće i ponos Županje. – Ono je identitet zavičaja i Domovine. Ono je naša tkanica kojom smo obgrljeni u zajedničkom kolu - zaključila je.

Predsjednica Izvršnog odbora Šokačkog sijela Terezija Nemetz istaknula je da Sijelo već pola stoljeća čuva prošlost od zaborava potvrđujući se kao kulturno-umjetnička manifestacija koja je uvelike prešla zavičajne okvire i prerasla u jednu od najvećih manifestacija tradicijske kulture u Slavoniji. Pozvala je sve ljude dobre volje da sljedećih dana dođu u Županju, uživaju u bogatom i sadržajnom programu i skupa sa sudionicima i organizatorima Sijela postanu svjedoci jedne povijesti.

Izložbu je otvorenom proglasio jedan od utemeljitelja Sijela i tada istaknuti županjski kulturni djelatnik Josip Barišić. Prisjetio se početaka ove manifestacije podsjetivši da je prvo Šokačko sijelo u Županji održano 24. veljače 1968. uz nastupe nekoliko folklornih skupina. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

U STRUKOVNOJ ŠKOLI, STRUKA UPOZORAVA:

Pronašle zmiju u učionici, rano ljeto poremetilo i njih

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike