Osijek
NASTAVAK USPJEŠNE PRIČE

Pametni tuš Unni od iduće godine na jadranskim plažama?
Objavljeno 20. veljače, 2017.

Lijepu su medijsku pozornost prošlo ljeto dobili Matias Knežević, Kristijan Gorupić i Niko Jeleč, tri mladića, studenta poduzenika, koji su tržištu ponudili vlastito osmišljeni multifunkcionalni tuš za vanjsku uporabu.

Koristeći obnovljive izvore energije - fotonaponsku ćeliju na vrhu konstrukcije, omogućava se spajanje na Wi-Fi internet, rasvjetu tijekom večernjih sati, instaliranje zvučnika, i sve to uz atraktivan dizajn. Osam mjeseci poslije zakucali smo ponovno na njihovu adresu i uvidjeli kako su momci u međuvremenu - dodatno poslovno sazreli.

- Napustili smo koncept prvobitnog tuša, jer se pokazalo kako je prevelik, kompliciran, a time i cjenovno nekonkurentan. No, nismo odustali, prihvatili smo sugestije zainteresiranih kupaca i osmislili smo novi - pametni tuš Unni - kazuje Knežević. Na prvu ruku možda vizualno nije tako uzbudljiv kao prvi model, ali donosi niz tehničkih poboljšanja. Kristijan nabraja kako će i ovaj tuš uz solarno napajanje osigurati posve autonomni rad. Novo je što će Unni imati ekran koji će biti svojevrsni infocentar koji će kupačima na određenoj plaži davati mnoštvo informacija - o vremenu, temperaturi mora ili vode u bazenu, lokalne sadržaje, pa i videoreklame, nabraja Kristijan. Novo je i što će se tuš aktivirati pomoću senzora, povećava se higijena, jer gotovo da i nema doticajnih površina, a neće biti ni nepotrebnog gubitka vode...

Dakle opet mnogo novina, no hoće li se on pojaviti na plažama?

- U ozbiljnim smo pregovorima s nekolicinom hotelijerskih kuća duž Jadrana te s teleoperaterima, i sve vodi k tome k da ćemo se na plažama pojaviti na ljeto iduće godine - s optimizmom će Matias.

A da su na dobrom tragu svjedoče i pozitivni pomaci u njihovoj tvrtki - njihovu priču prepoznao je poduzetnik Kristijan Šimičić, koji je postao partner investitor.

- Moja poslovna vizija je pokretati i ulagati u projekte koji će stvarati novu vrijednost i otvarati radna mjesta ovdje, u Osijeku. Ovdje se radi o mladoj i ambicioznoj ekipi s proizvodom koji ima globalni potencijal i kojoj mogu pomoći s moji poslovnim kontaktima kako bi se što bolje prezentirali tržištu - kazuje Šimičić. U međuvremenu preselili su se u poslovni prostor u BIOS-u i zaposlili još dvoje djelatnika. Sada ciljaju i na financijsku injekciju iz EU fondova kojima se potiču inovativna i pametna rješenja.

Dario KUŠTRO
I DALJE DOMAĆI PROIZVOD

Pametni tuš Unni i dalje je, uz intelekt, i konstrukcijski posve domaći proizvod. Inox konstrukcija tuša sklapa se u Orahovici, solarne ploče proizvode se u Varaždinu. Prva takva gotova konstrukcija upravo je krajem tjedna dovezena u BIOS...

Najčitanije iz rubrike