Osijek
STIGLI SIJEČANJSKI RAČUNI ZA GRIJANJE

“Plinaši” uglavnom zadovoljni, dok su korisnici gradskog centralnog grijanja šokirani!
Objavljeno 20. veljače, 2017.
S nelagodom su se ovih dana otvarale kuverte s pristiglim računom

Na kućne adrese potrošača krajem prošlog tjedna stigli su računi za grijanje za siječanj. Bio je to, osim što je kolokvijalno najduži mjesec u godini, jer su novčanici potrošača ispražnjeni nakon božićnih blagdana, i mjesec natprosječne hladnoće pa prema tome i pojačanog grijanja. S nelagodom su se ovih dana stoga otvarale kuverte s pristiglim računom.

A na području Osijeka dva su osnova modela grijanja kuća i stanova - na plin i na gradsko grijanje. Dominira plin sa 66-postotnim udjelom, odnosno registrirano je 31.067 brojila. Nešto manje od 20 posto, odnosno 12.000 potrošača koji su priključeni na sustav gradske toplane.

A čini se da su reakcije na pristigle račune dvojake - “plinaši” su odahnuli, dok su “toplinaši” neugodno iznenađeni.

Pokazalo se naime da su računi za potrošeni plin u siječnju upravo onakvi kakve su u HEP plinu i najavili u našim ranijim tekstovima. Gotovo svi potrošači ostvarili su veću potrošnju nego u istom mjesecu prošle godine, ali ukupan iznos za platiti je ipak manji od prošlosiječanjskih računa.

Dakle, u našim ranijim kontaktima s HEP plinom pojašnjeno je kako su ovako niže cijene rezultat sniženja cijene prostornog metra plina (18 posto za kućanstva) iz travnja prošle godine te dodatno još za tri posto zbog smanjenja tarifnih stavki za distribuciju plina od 1. siječnja. I još k tome valuta, odnosno termin plaćanja, rastegnut je do 28. veljače, do kada će jamačno svim zaposlenima biti isplaćena plaća.

No zato su potrošače priključene na sustav centralnog gradskog grijanja dočekale veće cijene nego što je to uobičajeno. Požalili su nam se stanari bivšeg VBK kako su za dvosobne stanove siječanjske cifre i do tisuću kuna! Općenito, kod ovih potrošača još uvijek se lome koplja oko metodologije izračuna vezano uz razdjelnike, ali i obračuna zajedničke potrošnje.

A o mogućnostima plaćanja računa za grijanje razgovaralo se i na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Osijeka. Pojedini vijećnici zastupaju stav kako bi HEP plinu i HEP Toplinarstvu trebalo predložiti prelazak na model paušalnog plaćanja računa za grijanje tijekom cijele godine, a sukladno prosječnoj potrošnju u protekloj godini. Na taj bi se način teret velikih zimskih računa pravično rasporedio na cijelu godinu.

Tako je gradski vijećnik Karlo Šatvar (HDSSB) naveo svoj primjer u kojemu on sam svaki mjesec uplaćuje na račun HEP plina iznos od 500 kuna.

O uvođenju paušalnog načina plaćanja doista se razmišljalo već ranije i u HEP plinu, to je praksa koju koriste i neki drugi isporučitelji plina u Hrvatskoj. No ipak su ostali pri stavu kako je plaćanje po očitanoj potrošnji - obostrano fer metoda.

Dario KUŠTRO
USPOREDNE INFORMACIJE

HEP plin je, čini se, u posljednje vrijeme uložio dodatne napore kako bi potrošačima pružili dodatne informacije o potrošnji i iznosu računa. Tako su prošli mjesec dostavili usporedne podatke o iznosima računa i potrošnji plina za dvije godine. Ovaj put na računu za siječanj u prvom je planu informacija o dostupnoj mobilnoj aplikaciji kojom se olakšava praćenje troškova i plaćanja računa.

989

prostornih metara plina prosječna je godišnja potrošnja na distribucijskom području HEP plina u kategoriji kućanstvo

niže cijene

REZULTAT SU SNIŽENJA CIJENE PLINA

Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike