Mozaik
ZAVRŠIO BERLINSKI FESTIVAL

Zlatni medvjed mađarskom filmu “O tijelu i duši”
Objavljeno 20. veljače, 2017.

Na 67. filmskom festivalu u Berlinu koji je svečanom dodjelom nagrada završio u subotu navečer oba hrvatska kratkometražna filma vraćaju se kući s posebnim nagradama! Kratki animirani film “Ježeva kuća” u režiji Eve Cvijanović, nastao u hrvatsko-kanadskoj koprodukciji prema dječjem klasiku Branka Čopića o ježu i šumskim zvijerima, osvojio je Special Mention u programu Generation Kplus.

Žiri je svoju odluku obrazložio sljedećim riječima: "Poruka ove priče o vrijednosti vlastitog doma predivno je prenesena kreativnom upotrebom filc-animacije (likovi su napravljeni od niti vune) kroz stop-animaciju, a impresionirani smo i efektnom naracijom u formi stiha." Posebnim priznanjem Special Mention nagrađen je i kratki igrani film “U plavetnilo” u režiji Antonete Alamat Kusijanović, realiziran u hrvatsko-slovensko-švedskoj koprodukciji, a koji govori o 13-godišnjakinji koja se nakon nekoliko godina ponovno želi zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom iz djetinjstva, no ova nije zainteresirana jer je zaljubljena preko ušiju. "Film na intrigantan način otkriva svu kompleksnost adolescentskog doba kroz četiri lika, njihovih različitih očekivanja i želja, što rezultira sukobom koji se događa na predivnom kanvasu dramatičnog morskog pejsaža", birane su riječi kojima je žiri opravdao svoju odluku o dodjeljivanju nagrade filmu Antonete Alamat Kusijanović.

Najpolitičniji festival

Berlinale je od samih svojih početaka bio i ostao "najpolitičniji" festival bar kad govorimo o onim najvećim i najutjecajnijim svjetskim filmskim festivalima, što se itekako odražava na filmski program, goste festivala, okrugle stolove i razne humanitarne inicijative. U godini kad je na čelo SAD-a zasjeo kontroverzni Donald Trump nije nimalo neobično da su se tijekom održavanja 67. Berlinalea mnoga slavna glumačka imena kritički osvrnula na Trumpove agresivne, nacionalističke i isključive političke stavove. Tako je Maggie Gyllenhaal, članica žirija ovogodišnjeg Berlinalea, još na otvaranju izjavila da u SAD-u postoji snažan otpor politici Trumpa, poznati meksički glumac Diego Luna, također član žirija, očekivano se obrecnuo na suludu ideju novog američkog presjednika o gradnji zida između Meksika i SAD-a dok je slavni Richard Gere - koji je na festivalu predstavio zanimljivu intimističku dramu sa snažnom političkom konotacijom “Večera” (Gere u filmu tumači političara koji je ujedno i najmoralnija osoba u filmu) - žestoko kritizirao Trumpa optuživši ga za poticanje mržnje i ksenofobiju.

Očekivano se i na svečanoj dodjeli nastavilo s humanim političkim porukama pa je tako meksički redatelj Esteban Arrangoz Julien - koji je osvojio Srebrnog medvjeda za kratki film “Sanjarenje na livadi” - izjavio: "Protiv nasilja Meksiko se mora boriti kulturom i edukacijom, a mi još čekamo da saznamo gdje su 33 meksička studenata koja su netragom nestala." Nizozemski veteran Paul Verhoeven predsjedao je žirijem koji je donio uglavnom očekivane nagrade, ali ne nužno i u pravim kategorijama. Zlatni medvjed pripao je mađarskom filmu “O tijelu i duši” u režiji Ildiko Enyedi i koji je od početka bio jedan od favorita za glavne nagrade. Riječ je o nježnoj, pomalo neobičnoj antisentimentalnoj ljubavnoj priči između dvoje radnika jedne budimpeštanske klaonice.

Grad Prix za “Felicite”

Grand Prix pripao je drami “Felicite” senegalskog filmaša Alaina Gomisa u čijem je središtu pjevačica iz Kinshase koja skuplja novac za operaciju svoga sina, a koji intimnom pričom glavne junakinje govori o širem društvenom, političkom i humanom kontekstu u kojemu naša junakinja živi.

Poljski film “Ulov” veteranke Agnieszke Holland osvojio je Srebrnog medvjeda - Nagradu Alfred Bauer. Iako je na prvu loptu riječ o krimiću s nizom grotesknih ubojstava, u biti se radi o političkom pamfletu s elementima crnog humora koji nije baš svima najbolje sjeo. Najboljim redateljem proglašen je enfant terrible finskog i europskog filma Aki Kaurismaki za film “Druga strane nade”. Riječ je o još jednom filmu koji se bavi aktualnim političkim zbivanjima kroz priču o ilegalnom sirijskom imigrantu u Helsinkiju. Prepoznatljiv rukopis finskog autora, minimalistička režija, podigrani humorni dijalozi, spartanska nordijska vizualna poetika i dalje su Kaurismakijev zaštitni znak, a filmaš je odbio izići na pozornicu primiti nagradu natjeravši direktora festivala Dietera Kosslicka da mu Srebrnog medvjeda osobno donese do mjesta na kojem je sjedio. Neki su zaključili da ja Kaurismaki bio poprilično alkoholiziran, što, poznavajući njegovu ljubav prema čašici, vjerojatno nije daleko od istine. Sebastian Lelio i Gonzalo Maza autori su najboljeg scenarija prema kojem je čileanski filmaš Lelio režirao odličan film “Fantastična žena” koji govori o ženi koja se nakon iznenadne smrti svoga starijeg ljubavnika nađe pod nizom optužbi policije, obitelji preminulog i socijalnih službi, a film nudi efektan obrat bacivši novo svjetlo na događaje u filmu. Najboljom glumicom proglašena je Korejka Kim Minhee za dramu “Na plaži sama po noći”, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen njemački glumac Georg Friedrich za film “Svijetle noći”.

Iz Berlina: Stjepan HUNDIĆ

Kaurismaki

PROGLAŠEN NAJBOLJIM REDATELJEM

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike