Zdravlje
VJEŽBAJTE JOGU S NAMA!

Položaj psa koji gleda prema dolje
Objavljeno 20. veljače, 2017.

Položaj psa koji gleda prema dolje dio je pozdrava suncu, ali i odlična asana sama za sebe. U nastavku pogledajte kako se, korak po korak, pravilno izvodi.

U početnom položaju naslonjeni smo na koljena i dlanove. Ramena postavljamo iznad zglobova, a kukove iznad koljena tako da budu paralelni (slika 1). Zatim izdužujemo ruke prema naprijed (slika 2), oslanjamo prste stopala o pod i podižemo se u cijelosti na dlanove i stopala (slika 3).

U ovom položaju izdužujemo cijelu kralježnicu. Lopatice širimo i privlačimo k trtici, a trticu vučemo k stropu, dok pete guramo u pod. Glavu i vrat držimo opuštenima, a pogled nam seže prema pupku. Položaj zadržavamo od jedne do tri minute. Uz izdisaj savijamo koljena i vraćamo se do početnog položaja.

Ako ste početnik, položaj zadržavate znatno kraće, i to u granicama vlastite ugode.

Dobrobiti vježbe: jača mišiće ruku i ramenog obruča, isteže i revitalizira cijelu kralježnicu, isteže stražnju stranu nogu i ruke, potiče cirkulaciju u mozgu i potiče bolju probavu.

Terapeutsko djelovanje: umiruje um te pomaže u suzbijanju umora, stresa, glavobolje, nesanice i blage depresije. Ublažava probleme išijasa i visokog krvnog tlaka.

Kontraindikacije: ne preporučuje se izvoditi asanu u posljednjim stadijima trudnoće i kod sindroma karpalnog tunela.

 

Vježbe pokazuje Nikolina Vrban, licencirana instruktorica joge u novootvorenoj dvorani Yoga Home, Centra osobne moći. Programi Yoga Home dvorane uključuju različite stilove joge: Medical, Hatha, Power, Vinyasa, ABC jogu i jogu za kralježnicu. (091 1701 900)

Najčitanije iz rubrike