Objavljeno 20. veljače, 2017.
S tim pitanjem roditelji se susreću u razdoblju uvođenja dohrane, u dobi između 4. i 6. mjeseca života djeteta
Zašto se danas mnogo priča o glutenu u prehrani? Namirnice koje sadrže gluten danas su pod povećalom, djelomice zbog povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomice zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim postignućima u samoj dijagnostici.
Stoga ne čudi da tema glutena i prehrane bez glutena sve više zanima i roditelje beba. Roditelji se sa sumnjama najčešće susreću u razdoblju uvođenja dohrane, odnosno u dobi između 4. i 6. mjeseca života djeteta. Postavljaju se pitanja kada točno početi s dohranom, koja bi to namirnica trebala biti prvi izbor te treba li, i u kojem trenutku, uvesti namirnice koje sadrže gluten.
Kada uopće početi s dohranom?
Zdravstvene organizacije koje se bave prehranom djece, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), složile su se da je poželjno namirnice ne uvoditi u prehranu djeteta prije navršenog 4. mjeseca života, a svakako početi s navršenih 6 mjeseci. Naravno, uvođenje dohrane je individualno te ovisi o tome je li dijete spremno početi isprobavati nove okuse, a što će i samo pokazati – zainteresirano će promatrati druge dok jedu, počet će otvarati usta i pokušati ručicama uhvatiti komadiće hrane.
Koja namirnica je najbolji izbor za početak dohrane?
Nema strogih uputa kojom vrstom hrane započeti dohranu, jer to u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja. U zemljama zapadne Europe prve se kašice pripremaju od mlijeka (majčino mlijeko ili mliječna formula) i žitarica, primjerice pahuljica od kukuruza i riže, a u našim se krajevima tradicionalno počinje voćnim i žitnim kašicama. Preporuča se da prve namirnice budu što manje alergene. Tako je, prema kalendaru dohrane, preporučljivo iz skupine voća među prvima izabrati kruške i jabuke, dok iz skupine žitarica prednost treba dati kukuruzu i riži. Ove namirnice prirodno ne sadrže gluten te se općenito smatraju najmanje alergenima i lako probavljivima.
Kada uvesti gluten?
U kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten u prehranu bebe? Smjernice ESPHGAN-a iz 2016. kažu kako uvođenje glutena u dohranu bebe može započeti između 4. i 12. mjeseca života, budući da je probavni sustav bebe osjetljiv i potrebno ga je postupno navikavati na nove namirnice. Dodatno, stručnjaci za celijakiju izdali su smjernice za uvođenje glutena u prehranu beba (2016., Journal od Pediatrics), pri čemu se preporuča uvoditi ga postupno u dobi od oko 6 mjeseci, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji. Upravo zbog navedenog žitne kašice namijenjene bebama dobar su odabir za početak uvođenja dohrane općenito, kao i za razdoblje uvođenja namirnica koje sadrže gluten u kasnijoj fazi. Žitne kašice za bebe jednostavno se doziraju i omogućuju kontrolirano i postupno uvođenje glutena, pri čemu su tekstura i okus prilagođeni određenoj dobi djeteta pa ih djeca dobro prihvaćaju.
Nataša Šoštarić. dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Pet savjeta kako pravilno odabrati prvu namirnicu u dohrani bebe
Birajte namirnice iz lokalnog podneblja, lako probavljive i što manje alergene, poput voća i žitnih kašica (jabuka, kruška, kukuruz, riža, proso)
Pri kupnji birajte proizvode koji su u potpunosti prilagođeni bebi, sukladno kalendaru dohrane
Čitajte deklaracije na proizvodima kako biste izbjegli dodani šećer i gluten u proizvodima u samom početku dohrane
Namirnice koje sadrže gluten uvodite postupno u dobi od 6 mjeseci, preporučljivo u obliku žitnih kašica (pšeničnih, ječmenih ili zobenih)
Ukusnim, zdravim i hranjivim obrocima napunite trbuščić i izmamite osmijeh na lice vaše bebe