Objavljeno 20. veljače, 2017.
Nije stvar samo u hrani koju unosimo već u promjeni životnog stila
Dragi moji budući čitatelji, Orahovčanka sam koja trenutno živi i radi u Rijeci. Prije nekoliko godina oboljela sam od Kronove bolesti koja mi je iz temelja promijenila život. Klasična terapija nije mi mnogo pomogla. Odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke i posvetiti se prirodnom liječenju. Našla sam se u moru informacija, što je bilo potpuno frustrirajuće. Prvi put sam se susrela s terminom „bezglutenska hrana“ i tu počinje moja priča. Čitala sam, istraživala, razgovarala s ljudima i razmjenjivala iskustva.
Prirodna hrana
Kompletno sam promijenila prehranu te način života, okrećući se isključivo prirodnoj i ekološki uzgojenoj hrani te dodatcima prehrani. Potpuno sam izbacila sve vrste žitarica, šećere, kemijske aditive, mliječne proizvode i biljna ulja. Napravila sam test intolerancije koji mi je uvelike pomogao da mi se zdravstveno stanje stabilizira.
Počeci su bili strašno teški. Izišla sam iz bolnice ne znajući što sljedeće trebam učiniti. Prva faza je bila analiziranje i očajavanje, zatim je uslijedilo prihvaćanje i buđenje. Okrenula sam se oko sebe i nešto me potaknulo da izvučem onaj zadnji atom snage i krenem u borbu. Odlučila sam da ne želim vegetirati, nego živjeti duboko ispunjen život sve do svoga posljednjeg daha. Posvetila sam se sebi i svome unutarnjem miru. Shvatila sam da ovu bitku moram voditi sama i da mi tu nitko drugi ne može pomoći. Iz moga života izbacila sam sve što je toksično, što ne uključuje samo hranu i piće već ljude i odnose koji su me iscrpljivali. Crijeva označavaju emocije, koliko nešto možemo ili ne možemo probaviti. Što znači da nije stvar samo u hrani koju unosimo u sebe već je stvar u potpunoj promjeni životnog stila.
U cilju da pomognem te savjetujem i ostale koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, otvorila sam kanal na Youtubeu “ZDRAVLJE NA TANJURU”, na kojem promoviram zdravu hranu i dodatke prehrani koji su sastavni dio mojih recepata, te facebook-stranicu istog naziva i tematike. Završila sam nutricionizam te sam počela pisati kuharicu koja će sadržavati zdrave recepte prilagođene ljudima koji boluju od crijevnih bolesti, celijakije i slično, te mnoštvo savjeta, prijedloga i pozitivnih citata!
Intolerancija, alergije
U budućim kolumnama pisat ću o glutenu, pravilnoj prehrani i prirodnim dodatcima, imunitetu, intoleranciji na hranu, alergijama i raznim korisnim stvarima. Podijelit ću s vama pokoji recept, dati savjet i pričati priču iz svoje perspektive. Ovim putem pozivam vas da ako imate pitanja, kritika ili trebate savjet da mi se slobodno obratite preko moje fb stranice ili maila: tomsicblazan@gmail.com.
A do tada okrenite se pozitivnim stvarima, slušajte dobru glazbu, isprobavajte nove namirnice, uživajte u svježem zraku, zagrlite drvo, volite sebe, slušajte svoj organizam i krenite malim koracima do cilja!
Kronova bolest je kronična upala crijeva koja može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava. To je autoimuna bolest kojoj točan uzrok još nije poznat. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi života, a simptomi variraju od osobe do osobe. Najčešće su to bolovi u trbuhu, mučnina, česti proljevi praćeni sukrvicom, nadutost, lezije kože, upale očiju, problemi sa zglobovima te hemoroidi. Liječenje uključuje pravilnu prehranu, terapiju lijekovima i kirurške zahvate pri kojima se odstranjuju upaljeni dijelovi crijeva. Postoje razdoblja remisije u kojima oboljela osoba može voditi normalan život. Remisija može trajati od dva mjeseca do tri godine.
Ana Tomšić Blažan, nutricionist
RIŽOTO OD KARFIOLA
Lagani bezmesni ručak za dvije osobe, vrijeme pripreme: 30 minuta
SASTOJCI
l 1 glavica karfiola
l 1 mrkva
l 1 paprika
l 1 tikvica
l 8 mini rajčica
l 8 zelenih maslina
l 100 gr šampinjona
l kokosovo ulje
l crni papar, himalajska sol,
peršin
POSTUPAK:
Karfiol oprati i usitniti u blenderu, dok ne dobijete zrnca slična rižinim.
Mrkvu izrezati na jednake tanke štapiće (Julienne tehnika), papriku i tikvice na kockice, rajčice prerezati na polovice, šampinjone na ploške, a masline nasjeckati na kolutiće.
Papriku i mrkvu kratko propirjati dok ne omekšaju, dodati karfiol, tikvicu, gljive, rajčice i začine. Pirjati uz povremeno miješanje 10 minuta. Gotovo posuti začinima te ukrasiti maslinama.