Mozaik
ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI

Lea Levaković iz Rokovaca
najljepša je Slavonka u
narodnoj nošnji za 2017.
Objavljeno 18. veljače, 2017.
''Glas Slavonije'' uručio je nagradu za Miss fotogeničnosti

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - U hotelu ''Admiral'' u Vinkovcima, u organizaciji ''Privlačice'', te pod glavnim pokroviteljstvom  Iločkih podruma d.d., glavnim medijskim pokroviteljstvom kuće ''Glas Slavonije'' iz Osijeka, dopokroviteljima Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županije,  a u sklopu Zimskih šokačkih divana održana je 27. ''Večer Privlačice'' čija je središnja priredba bio  22. Izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji za 2017. godinu.

Na izboru za najljepšu Slavonku u narodnoj nošnji za 2017. godinu natjecale su se: Roberta Ilić (Bošnjaci), Petra Kocijan (Bizovac), Patricia Novoselac (Vinkovci), Valentina Budimir (Novi Grad),Terezija Damjanović (Strizivojna), Tena Mikić (Stari Perkovci), Lucija Strgar (Drenovci), Petra Zetović (Budrovci), Valentina Jovanovac (Županja), Ruth Maria Đaković (Ilok), Marta Vukovarac (Oprisavci) i Lea Levaković (Rokovci).

Prosudbeno povjerenstvo za Izbor najljepše Slavonke bilo je u sastavu: Franjo Dominković, direktor Poljoopskrbe Zagreb, Martina Levaković-Banović, voditeljica porezne uprave Vinkovci, te Zdenko Bistrović, upravitelj PZ Lovas.

 

Najljepša slavonka s kalendara Privlačice za 2017. godinu je Lea Levaković iz Rokovaca, titulu prve pratilje ponijela je Ruth Maria Đaković (Ilok), druga pratilja je Roberta Ilić (Bošnjaci). Miss fotogeničnosti je Valentina Budimir (Novi Grad), dok  je titulu Miss simpatičnosti ponijela Tena Mikić (Stari Perkovci).

Lea Levaković ima 19 godina, studentica je i članica KUD-a ''Slavko Janković'' iz Rokovaca – Andrijaševaca. Nosila je svečanu nošnju bake Marice iz Rokovaca-Andrijaševaca, staru oko 60 godina.

- Spremita sam u svečano zlatom ruvo. Počešljana sam u divojačku pletenicu, a šiške su mi pričešljane u velnu. Zakitita sam cvijećem i dvije struke malih dukata. Ispod vrata imam dvije struke malih, i tri struke velikih dukata. Obukla sam šlingani oplečić i oplečak širokih rukava vezen zlatom preko papira, podvezan sa crvenim pantlikama. Imam maramu i pregaču, također vezene zlatom preko papira. Dolje imam dvije doljne rubine i gornju vezenu zlatom i čipkom od organdija. Na nogama imam eklovane dokoljenke i sandale na petu. Kod nas u selu kirbaj slavimo Svetoga Roka, rekla je Lea Leaković na predstavljanju, a nakon izbora je rekla da se nije nadala pobjedi jer je bila velika konkurencija i da su sve djevojke bile lijepe.

Prosudbeno povjerenstvo za izbor najljepše nošnje bilo je u sastavu: Stjepan Benić, bećar iz Privlake, Ivan Šarić, vinkovački bećar i Ilija Meseljević, bećar iz Apševaca, a najljepšu nošnju imala je Terezija Damjanović (Strizivojna).

''Glas Slavonije'', koji je tradicionalni glavni medijski pokrovitelj natjecanja, i ove je godine nagradio Miss fotogeničnosti, koju je odabrao prosudbeni sud novinara i fotografa medijskih kuća. Tu laskavu titulu ponijela je Valentina Budimir iz Novog Grada,  a nagradu je uručio Marijan Beljan, član Uprave. Valentina je kao nagradu dobila lentu, buket, suvenir akademskog kipara Ivana Mršića,  šestomjesečnu pretplatu na Glas Slavonije i fotografiranje za naslovnicu TV Obzora.

 

Tijekom večeri birao se najbolji gastro stol, a prema ocjeni stručne komisije u kojoj su bili:
Jozo Gale, predsjednik Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije, Ivana Benić, mlada majstorica slavonske kuhinje te Ljubica Alić, majstorica dobrih kolača iz Privlake a najboljim gastro stolom proglasili su stol obitelji Đaković iz Iloka.

U sklopu Zimskih šokačkih divana bilo je natjecanje u krunjenju kukuruza, a najbrži je bio Dominik Perakić iz Bošnjaka, koji je dobio nagradu - bocu vrhunskog vina iz ruku Dijane Spajić, voditeljice marketinga Iločkih podruma.

U glazbenom i zabavnom dijelu večeri nastupio je Krunoslav Kićo Slabinac, Požega i prijatelji te divanđije: Ilija Lešić i Goran Pavlović te Tamburaški sastav Kristal.

Sponzori ove uistinu posebne manifestacije bili Poljoprivredna zadruga Lovas, Agro Jakšić, Vinkovački vodovod i kanalizacija, Vodoprivreda Vinkovci, Naš Dom, salon namještaja, PZ Komletinci i Cvjećarnica Frezija i  Ljubica Alić.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike