Novosti
PILOT-PROJEKT U OSIJEKU

Sustav funkcionira - do upisa u zemljišne knjige e-mailom
Objavljeno 18. veljače, 2017.

Samo dan nakon što je Ministarstvo pravosuđa pokrenulo pilot-projekt e-upisa u zemljišne knjige koje će podnositi javni bilježnici i odvjetnici, dva takva zahtjeva upućena digitalnim putem iz dva javnobilježnička ureda zaprimio je Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda u Osijeku. Prvi primjeri koje smo zabilježili u Osijeku pokazali su kako sustav funkcionira.

Naime, sustav se upravo testira kroz pilot-projekt koji je Ministarstvo pokrenulo u Osijeku i Velikoj Gorici na mjesec dana, od 15. veljače, kako bi od 15. ožujka profunkcionirao u cijeloj zemlji. Kako je to pojasnila državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Sanja Mišević, cilj je da se ubrzaju postupci i olakša građanima korištenje svih usluga. Tako, primjerice kupac nekretnine, nakon što potpiše kupoprodajni ugovor i ovjeri ga kod javnog bilježnika, ima mogućnost da, umjesto da ugovor kao do sada nosi u gruntovnicu, umjesto njega to internetom čini javni bilježnik ili odvjetnik. Nakon što gruntovnica zaprimi zahtjev za upis i provede ga, praktično građanin može i zemljišnoknjižni izvadak dobiti kod javnog bilježnika, ili odvjetnika.

Predsjednica zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Osijeku Krunoslava Dropulić ističe kako je intencija da se postupak pristupa sudu pojednostavi i ubrza slanjem prijedloga elektroničkim putem.

- Stranka praktično sve obavlja kod javnog bilježnika ili odvjetnika, čak i plaćanje pristojbe, da bi potom dokumente elektroničkim putem bilježnik ili odvjetnik poslao zemljišnoknjižnom odjelu. Posebice je to veliko olakšanje za osobe koje, recimo, kupuju nekretninu u mjestu udaljenom od svoga prebivališta. Za sada u ovom pilot-projektu, nakon što riješimo predmet, pisano rješenje dostavljamo stranci poštom. Ubuduće će to vjerojatno biti rješavano također elektroničkom poštom -, kaže za Glas Slavonije Krunoslava Dropulić.

Voditeljica osječkog zemljišnoknjižnog odjela Mirjana Žeravica kazala nam je kako su prva dva predmeta koje su primili elektroničkom poštom riješeni u jednom danu. No, takva je praksa uglavnom bila u osječkoj gruntovnici, koja je na glasu u zemlji kao vrlo ažurna i do sada. I.Mikulić

PRVA JE DALJSKA NEKRETNINA

Vjenceslav Arambašić, prisjednik u javnobilježničkom uredu Biserke Arambašić u Osijeku, potvrdio nam je kako je prvi zahtjev za e-upisom u zemljišne knjige podnio upravo njihov ured. “Riječ je o kupoprodaji jedne nekretnine u Dalju. Čitav postupak proveden je uglavnom bez problema. Ovakav način podnošenja zahtjeva za upisom u zemljišne knjige bit će znatno jednostavniji za građane, poduzeća, banke... Iskreno se nadam da će ovaj sustav zaživjeti brzo u cijeloj zemlji i da će ljudi znati koristiti sve njegove prednosti”, navodi Arambašić.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto