Kultura
KAPITALNO DJELO OSJEČKOG OGRANKA

Matica hrvatska: Hrestomatija osječke književnosti za povijest
Objavljeno 18. veljače, 2017.

Predsjedništvo osječkog Ogranka Matice hrvatske na posljednjoj je sjednici usvojilo izvješće o radu i rezultatima u 2016. i plan rada u 2017. godini. Usvojene dokumente pojasnio je predsjednik Ogranka Ivica Završki.

- Na sastanku su donesena financijska izvješća i plan rada izdavačke djelatnosti i djelatnosti brojnih odjela u 2017. To je svake godine najznačajnija sjednica na kojoj se odlučuje što ćemo raditi, ali i što smo radili i kako smo poslovali prošle godine. Ogranak je završio poslovnu godinu, kao udruga građana i zadnji nakladnik istočno od Zagreba, pozitivno. Iz izvješća koje ćemo dostaviti svima koji su sufinancirali naš rad, bit će razvidno u kojoj smo mjeri s relativno skromnim sredstvima opstali i nastavili izdavanje i održavanje tribina, Dana Matice hrvatske, književnih večeri te rad odjela. Rad je bio, prema ocjeni Predsjedništva, izuzetno uspješan. To je, vjerojatno, najuspješnija godina u našoj povijesti, iako sa znatno manje sredstava nego nekih drugih godina - rekao je Završki.

Kruna rada u 2016. bit će za nekoliko dana izdavanje Hrestomatije osječke književnosti. U ovoj je godini planirano je obogatiti rad svih odbora i približiti ga članovima te intenzivirati prijam novih članova, posebice mladih. Profesori na fakultetima, koji su ujedno i članovi MH-a, potaknut će one koji su zainteresirani za rad u Matici da se učlane i aktivno sudjeluju u radu.

- U prošloj smo godini uspjeli darovati i podijeliti više od 1400 knjiga Matice hrvatske u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Po 400 knjiga podijeljeno je osnovnim i srednjim školama u Osijeku i Županiji. Dobra je suradnja i s fakultetima, koji uz donacije dio knjiga i kupe. Na taj način i Matica uredno plaća svoje troškove. Cilj Matice nije ostvarivanje profita, nego samo pokrivanje troškova - napominje Završki.

Plan za 2017. vrlo je ambiciozan. Mnogo je novih stvari. Uz izdavanje Književne revije, čiji je novi broj posvećen rumunjskoj književnosti u sklopu dana Rumunjske kulture u Osijeku, planirano je izdavanje desetak knjiga. Bit će tu novih, mladih autora, ali i starijih, već afirmiranih. Uz knjige pjesama bit će tu povijesne knjige, kronike, teatrološki eseji, romani i pripovijetke.

Odjel za arhitekturu i kulturu življenja priprema okrugli stol te predavanja o arhitekturi Osijeka u posljednjih 40 godina. Dio programa bit će posvećen arhitektu Mihajlu Biglbaueru, a gostovat će i arhitekti iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske. Promoviran će biti i novi Studij arhitekture u Osijeku.

- Nadam se da će Dani MH biti bogati kao prošlogodišnji, Odjel za jezik priprema obilje radionica (glagoljaške večeri, gostovanje poznatih znanstvenika). Komunikacijski treninzi bit će organizirani za studente i građane - zaključio je Završki.

Darko KOVAČEVIĆ

2016. godina

NAJUSPJEŠNIJA POSLJEDNIH GODINA

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike