Kultura
KAPITALNO DJELO OSJEČKOG OGRANKA

Matica hrvatska: Hrestomatija osječke književnosti za povijest
Objavljeno 18. veljače, 2017.

Predsjedništvo osječkog Ogranka Matice hrvatske na posljednjoj je sjednici usvojilo izvješće o radu i rezultatima u 2016. i plan rada u 2017. godini. Usvojene dokumente pojasnio je predsjednik Ogranka Ivica Završki.

- Na sastanku su donesena financijska izvješća i plan rada izdavačke djelatnosti i djelatnosti brojnih odjela u 2017. To je svake godine najznačajnija sjednica na kojoj se odlučuje što ćemo raditi, ali i što smo radili i kako smo poslovali prošle godine. Ogranak je završio poslovnu godinu, kao udruga građana i zadnji nakladnik istočno od Zagreba, pozitivno. Iz izvješća koje ćemo dostaviti svima koji su sufinancirali naš rad, bit će razvidno u kojoj smo mjeri s relativno skromnim sredstvima opstali i nastavili izdavanje i održavanje tribina, Dana Matice hrvatske, književnih večeri te rad odjela. Rad je bio, prema ocjeni Predsjedništva, izuzetno uspješan. To je, vjerojatno, najuspješnija godina u našoj povijesti, iako sa znatno manje sredstava nego nekih drugih godina - rekao je Završki.

Kruna rada u 2016. bit će za nekoliko dana izdavanje Hrestomatije osječke književnosti. U ovoj je godini planirano je obogatiti rad svih odbora i približiti ga članovima te intenzivirati prijam novih članova, posebice mladih. Profesori na fakultetima, koji su ujedno i članovi MH-a, potaknut će one koji su zainteresirani za rad u Matici da se učlane i aktivno sudjeluju u radu.

- U prošloj smo godini uspjeli darovati i podijeliti više od 1400 knjiga Matice hrvatske u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Po 400 knjiga podijeljeno je osnovnim i srednjim školama u Osijeku i Županiji. Dobra je suradnja i s fakultetima, koji uz donacije dio knjiga i kupe. Na taj način i Matica uredno plaća svoje troškove. Cilj Matice nije ostvarivanje profita, nego samo pokrivanje troškova - napominje Završki.

Plan za 2017. vrlo je ambiciozan. Mnogo je novih stvari. Uz izdavanje Književne revije, čiji je novi broj posvećen rumunjskoj književnosti u sklopu dana Rumunjske kulture u Osijeku, planirano je izdavanje desetak knjiga. Bit će tu novih, mladih autora, ali i starijih, već afirmiranih. Uz knjige pjesama bit će tu povijesne knjige, kronike, teatrološki eseji, romani i pripovijetke.

Odjel za arhitekturu i kulturu življenja priprema okrugli stol te predavanja o arhitekturi Osijeka u posljednjih 40 godina. Dio programa bit će posvećen arhitektu Mihajlu Biglbaueru, a gostovat će i arhitekti iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske. Promoviran će biti i novi Studij arhitekture u Osijeku.

- Nadam se da će Dani MH biti bogati kao prošlogodišnji, Odjel za jezik priprema obilje radionica (glagoljaške večeri, gostovanje poznatih znanstvenika). Komunikacijski treninzi bit će organizirani za studente i građane - zaključio je Završki.

Darko KOVAČEVIĆ

2016. godina

NAJUSPJEŠNIJA POSLJEDNIH GODINA

Možda ste propustili...

ORAHOVAČKI OGRANAK MATICE HRVATSKE

Numizmatika pokazuje kulturno bogatstvo naroda

27. DANI MILKA KELEMENA

Nastupio Cantus Ansambl

ZA NAJBOLJI NEOBJAVLJENI ROMAN 2021.

Ivica Prtenjača dobitnik je nagrade V.B.Z.-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KNJIŽEVNA SENZACIJA

Ljevak objavio "Tihi kaos"

2

ZAGREBAČKI KOMORNI ANSAMBL ASMANGU OKUPLJA STUDENTE MUZIČKE AKADEMIJE

Skladba s temom traženja smisla

3

"ZVONKO MILKOVIĆ"

Pjesnička nagrada za "Ponornice"