Crna kronika
INTERVENCIJA VATROGASACA U TVRTKI TRANSCOM U ŽUPANIJSKOJ ULICI

Voda potopila prostoriju s dvjestotinjak računala
Objavljeno 18. veljače, 2017.

OSIJEK

Puknuti ventil toplovoda potopio je u petak rano ujutro prostorije osječke tvrke Transcom WorldWide Call Centar, a šteta je nastala i u prostorijama kojima se koristi Optima telekom u Županijskoj ulici u Osijeku. U prvi tren činilo se da je u zgradi izbio požar. Naime, županijska dojava zaštitarske službe “Sigurnost” obavijestila je osječke profesionalne vatrogasce da gori soba i da je aktivirana mlaznica koja gasi požar te da vatrogasna centrala signalizira požar na drugom katu objekta.

- Dolaskom na mjesto događaja evakuirali smo četiri djelatnika Transcom Call Centra Osijek i dva djelatnika Optima telekoma. Pregledom prostora utvrdili smo da nije riječ o požaru, već da je došlo do kvara na ventilkonvektoru, iz kojeg je istjecala topla voda, pa je zbog pare aktivirana vatrodojava. Pozvali smo HEP Toplinarstvo, otvorili vrata toplinske stanice i u kontaktu s dežurnim djelatnikom HEP-a pokušali zatvoriti ventile u podstanici. Tada nam je pristupio upravitelj zgrade koji je zatvorio ventile i isključio pumpe u toplinskoj stanici - doznajemo od Vacike Brajdića, operativnog dežurnog djelatnika Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Osijek.

Zbog nepostojanja glavne sklopke na objektu pozvani su i djelatnici Elektroslavonije da dođu isključiti struju na objektu. Uz prisutnost voditelja odjela tehničke podrške vatrogasci su ušli u prostorije Optima telekoma, gdje su utvrdili da je voda s kata prošla kroz strop i da je oštećeno 15 puta 3 metra i 15 puta 9 metara, te da se voda slijeva po informatičkoj opremi. Zatraženo je od voditelja tehničke službe da izmjesti opremu. No, tada se struja iznenada opet pojavila.

- Nakon isključivanja struje na objektu utvrdili smo da je došlo do uključivanja elektroagregata i UPS uređaja te u dogovoru s upraviteljem zgrade naređeno je da ih se isključi. Pozvano je vozilo za tzv. akcidente i kada je stiglo, počeli smo usisavati vodu s pomoću specijalne pumpe ii usisivača u 5.40 sati u prostoriji Transcoma, veličine od oko 90 četvornih metara, u kojoj se nalazilo oko 200 računala. I u toj prostoriji oštećen je strop oko ventilkonvektora trainig sobe u kojoj je događaj nastao, pri čemu je oštećen veći broj računala - doznajemo iz JPVP-a Osijek.

Sandra LACIĆ
PROCJENJUJE SE ŠTETA

Iz tvrtke Transcom WorldWide Call Centar u Osijeku nisu nam htjeli komentirati ovaj događaj. Kako neslužbeno doznajemo, u tijeku je procjena nastale štete na prostoriji i opremi. Intervencija vatrogasaca trajala je od 4.21 do 9.39 sati, a u saniranju štete sudjelovalo je 19 vatrogasaca u dvije smjene s pet vozila.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike