Regija
POTPISAN UGOVOR O GRADNJI

Akumulacija Šumetlica vrijedna 92 mil. kuna
Objavljeno 18. veljače, 2017.

PAKRAC

U Pakracu je potpisan ugovor za gradnju akumulacije Šumetlica vrijedan 92 milijuna kuna. Ugovor su potpisali generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đureković u ime investitora i predsjednik Uprave Viadukta d.d. Josip Mikulić u ime zajednice izvođača. Potpisivanju su nazočili i pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

Na konferenciji za novinare direktor Voda Lipik Marijan Pierobon podsjetio je da je projekt počeo još 1974. godine. Anamarija Blažević stoga ga je i nazvala poslom stoljeća jer potpisivanjem ugovora krenut će napokon i radovi. Spomenula je da je dosad uloženo desetak milijuna kuna kako bi se projekt održao na životu jer su, uz Domovinski rat, kad je stradala cjelokupna infrastruktura, problem bile i političke peripetije, posebno u 2013. godini, kad je došlo do promjene vlasti te je projekt ponovno postao upitan.

Akumulacija Šumetlica, osim što potpuno rješava problem vodoopskrbe Lipika i Pakraca, značajan je za cjelokupno gospodarstvo, posebno za razvoj turizma i poljoprivrede jer se njime otvara mogućnost navodnjavanja velikih poljoprivrednih površina, a rješava se i problem poplava.

Predsjednik Uprave Viadukta Mikulić zamolio je za strpljenje jer će biti puno buke, strojeva, kamiona, ali tom investicijom živnut će trgovine, ugostiteljstvo i iznajmljivači zbog smještaja inženjerskog kadra i radnika.

Obišlo se i buduće gradilište u Šumetlici. Nasuta brana gradit će se od zemljanih materijala, uz glinenu jezgru, prema pravilima struke, za što trebaju biti i povoljni vremenski uvjeti, a predviđeni rok gradnje je tri godine. Kruna brane bit će više od četrdeset metara, a stvorit će se akumulacija veća od dva milijuna kubičnih metara vode, koja će omogućiti razvoj gospodarstva i stabilnu vodoopskrbu. AGM Kruna

Akumulacija će omogućiti navodnjavanje, sprječavanje poplava, razvoj turizma

Predviđeni rok gradnje brane je tri godine.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

Najčitanije iz rubrike