Regija
OPG SOTINAC PROIZVODI BEZGLUTENSKO BRAŠNO

Prvi će u svijetu imati ekocertifikat za butternut brašno
Objavljeno 18. veljače, 2017.
Proizvode i začinsku papriku, pekmez, namaz od češnjaka...

OTOK

Na OPG-u Sotinac u Otoku, u vlasništvu uspješnog 36-godišnjeg poljoprivrednika Tihomira Sotinca, od butternut tikve, koja se suši i melje, pripremaju bezglutensko butternut brašno.

- Brašno je nastalo sasvim slučajno, zbog velikog posla u poljoprivredi i nedostatka vremena da se napravi jedan kvalitetan obrok. Pokušao sam napraviti koncentrat kao što radim za češnjak. Uz nekakve modifikacije na sušari i malo drugačiji postupak sušenja, uspio sam doći do poluproizvoda, koji je trebalo doraditi. Radio sam na tome oko mjesec dana, na pokusima i uzorcima, dok nisam došao do pravog proizvoda, koji ima svoj okus i miris i koji se može primijeniti u širokoj proizvodnji pravljenja kruha, rezanaca, njoka do koncentrata za pravljenje juhe. Brašno je kao palenta, od 10 kilograma tikve dobije se kilogram koncentrata brašna. Kilogram brašna mijenja po volumenu 4 do 4,5 kilograma tikve. Vidio sam da nema takvog proizvoda u nekoj ozbiljnijoj proizvodnji, krenuli smo u ispitivanje tržišta po sajmovima i odlučili početi proizvodnju - priča o počecima Tihomir Sotinac.

Web shop i trgovine

Sve površine na OPG-u Sotinac imaju ekološki certifikat te su se odlučili i za certifikaciju prerade. Imat će prvi u svijetu ekološki certifikat za butternut brašno.

- Plasman trenutno ide preko našeg web shopa i dvadesetak trgovina zdrave hrane u Hrvatskoj te u Sloveniji, a imamo upite od velikih trgovačkih centara u Europi. Cijena je u maloprodaji 25 kn/250 grama, što je u biti i cijena svježe tikve. Tikvu proizvodimo na vlastitim površinama. Prošle smo godine imali oko 60 tona pod ekološkim certifikatom. Malo je nezgodno što u ekološkoj proizvodnji nema herbicida tako da se dosta radi s pomoću motike. Najveći problem je u korovu, koji moramo isključivo mehanički uklanjati. Tikva nije zahtjevna kultura, jedino je problem kad dođe suša. Ove godine sadit ćemo 5,5 hektara u vlastitoj proizvodnji, a na kraju bismo trebali dobiti oko 180 tona - rekao je Sotinac.

Bezglutensko butternut brašno, kaže, ima široku primjenu.

Exotic Pannonia

- Svakodnevno mi se javljaju kupci jer se bezglutensko brašno puno koristi. Naručio sam da mi se napravi kuharica s 50-ak recepata, tako da i to možemo ponuditi kupcima jer je do recepata teško doći. Brašno najviše traže osobe oboljele od celijakije - pojašnjava.

Tihomir je završio srednju poljoprivrednu školu i ekonomski fakultet. Nikad nije mislio da će se na kraju baviti poljoprivredom, iako je odrastao uz baku i djeda, Šokce koji su radili zemlju. Sve je počelo s orasima, a prvi je nasad posadio s 24 godine. Ima i registriranu plantažu tartufa u orasima.

OPG je razvio brend Exotic Pannonia, koji je rezultat dugogodišnjeg rada, a danas je prepoznat po cijeloj Europskoj uniji. Sa Sotinčeva obiteljskog gospodarstva, koje ove godine planiraju širiti na 6000 kvadrata plastenika, izlaze brojni proizvodi: pekmezi, ajvari, lovački umaci, ljuti umaci s rajčicom, začinska ljuta i slatka paprika, tikva butternut, kabocha, hokaido, halloween, kiwano, orah, češnjak, peruanska jagoda, paprika za ajvar, obična papriku, rajčica, đumbir.

Od poljoprivrede se, kaže Tihomir, može živjeti, važno je biti uporan i ne bazirati se samo na jednoj kulturi. Treba krenuti kako je on krenuo - u više kultura, što se na kraju pokazalo isplativim.

Mario KOKAJ

Od 10 kilograma tikve dobije se kilogram koncentrata brašna

25

kuna za 250 grama cijena je brašna u maloprodaji, što je približno i cijena svježe tikve

ideje

RADI SE KUHARICA S 50-AK RECEPATA

Pomoć i kod psorijaze?

Prema riječima Tihomira Sotinca, ostvarena je suradnja s udrugom oboljelih od psorijaze jer su dobili saznanja da tikva pozitivno utječe na tu bolest.

- U sljedećih mjesec dana planiramo napraviti dubinsku analizu brašna. Ovisno o rezultatima, možda bismo išli na registriranje nekog medicinskog pripravka, dodatka prehrani, te ga možda stavimo i u ljekarne. Prva berba tikvi bit će krajem lipnja. Trenutno imamo 30 tona tikvi za preradu, od čega bismo trebali dobiti tri tone brašna. Vjerujem da ćemo time uspjeti namiriti tržište do nove berbe - kaže Sotinac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike