Regija
NEVOLJE BELOMANASTIRACA

Čitači ne prepoznaju uplatnice Grada
Objavljeno 18. veljače, 2017.

BELI MANASTIR

Iako s bar-kodom, uplatnice za komunalnu naknadu koje je na kućne adrese poslao Grad Beli Manastir ne prolaze na Tisku, Croduxu i još nekim mjestima gdje se računi mogu plaćati.

Veća provizija

Čitači na spomenutim mjestima jednostavno ih ne mogu prepoznati, pa su Belomanastirci prisiljeni ove račune plaćati u Fini ili Poštanskoj banci. No, na spomenutim mjestima provizije su po nekoliko kuna veće, pa ne čude burna reagiranja.

- Ne znam što se događa i zbog čega je to tako. Priznajem da nije posrijedi iznos od kojega se diže kosa na glavi, ali kuna po kuna i u nepovrat ode ne tako mali iznos - žali se Joso Peran, umirovljenik iz Belog Manastira, čija je mirovina nešto viša od 2000 kuna, pa godinama, kao i brojni drugi umirovljenici, čini čuda kako bi podmirio režije i preživio. Smatra se umjetnikom preživljavanja, pa mu je i te kako žao uzalud bačenih kuna koje može kudikamo pametnije potrošiti.

- Kada čitač nije mogao pročitati bar-kod na belomanastirskoj Croduxovoj benzinskoj crpki, otišao sam na Tisak, ali se isto ponovilo i tamo. U gradskoj sam upravi zatražio nove uplatnice, ali se dogodilo isto. Čak su mi rekli da i oni plaćaju u Fini i Poštanskoj banci, ali to mene ne zanima. Dobio sam 12 takvih uplatnica i jednostavno želim plaćati tamo gdje je provizija jeftinija - priča, napominjući kako nisu posrijedi samo uplatnice za komunalnu naknadu, nego i one za priključak na kanalizaciju jer se na kanalizaciju priključio u vrijeme kada se za priključak plaćalo. Nije mu žao, dodaje, što plaća priključak, ali mu je žao što ga mora plaćati više za iznos provizije.

Nemaju svi internet

- Želim da za ovaj problem svi čuju. Ne mogu shvatiti obrazloženje da nešto nije u redu s čitačima na Tisku ili Croduxu. Kako onda prepoznaju sve ostale uplatnice, a samo one koje je izdao Grad Beli Manastir ne prolaze? - kaže naglašavajući da su slično prošli i neki njegovi znanci.

Ističe kako su mu savjetovali da počne koristiti internetsko bankarstvo, ali se u takvo što ne želi upuštati jer nije vičan modernim tehnologijama, kao ni većina drugih belomanastirskih (i ostalih) umirovljenika.

Inače, na području jedinog baranjskog grada približno je 2350 umirovljenika, sudeći prema broju umirovljeničkih uskrsnica isplaćenih prije nekoliko godina, kada su ih dobivali svi. Većina od tih ljudi sigurno nije vična internetskom bankarstvu, kao ni poveći postotak ostalih Belomanastiraca, prije svega onih socijalno ugroženih, koji itekako paze na svaku kunu.

Svaki udarac po džepu nevoljko prihvaćaju, čemu svjedoči i velik broj poziva i negodovanja upravo zbog nemogućnosti plaćanja na mjestima gdje su provizije manje.

Ivica GETTO
Čine sve da uklone problem

Za ovaj problem dobro znaju u belomanastirskoj gradskoj upravi, ali ga sami ne mogu riješiti. Kako ističu, čitač iz nekih razloga ne prepoznaje posljednje brojeve, pa bi djelatnici na Tisku ili drugim mjestima gdje je moguće plaćanje računa, ručno trebali unijeti IBAN. “Iz informatičke tvrtke koja nam je izradila softver kontaktirali su s Tiskom i objasnili o čemu je riječ i kako treba postupiti. Isto to govorimo ljudima koji se žale na nemogućnost plaćanja na određenim mjestima”, kažu u gradskoj upravi, naglašavajući kako čine sve da grešku otklone. Kako doznajemo, čitač bar-kod ne prepoznaje ni u belomanastirskoj poslovnici Fine, čiji djelatnici uplatnice unose ručno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike