Novosti
INVESTICIJA OD 3,2 MILIJARDE KUNA

Vlada donijela odluku
o Pelješkom mostu i
povezivanju Hrvatske
Objavljeno 16. veljače, 2017.

Vezani članci

KENĐIJA NIKOGA NE ZANIMA

Odriče li se Republika Hrvatska svog teritorija?

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o financiranju projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom, koji uključuje i gradnju Pelješkog mosta, vrijednog 430,2 milijuna eura, odnosno 3,2 milijarde kuna. Donošenje te odluke, istaknuo je premijer Andrej Plenković, ohrabrujući je signal za sve one koji putuju prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Dubrovniku, jer će provedba projekta bitno olakšati i ubrzati protok ljudi i robe prema jugu Hrvatske.

Plenković je istaknuo i da je taj strateški projekt dio Strategije prometnog razvoja RH za razdoblje od 2014. do 2020. Tom Vladinom odlukom zadužuje se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture da do pozitivnog okončanja cjelokupnog postupka dodjele sredstava EU-a osigura novac za financiranje prihvatljivih troškova tog projekta.

Resorni ministar Oleg Butković je kazao da sredstva za taj projekt planirana u državnom proračunu za ovu godinu iznose 261,8 milijuna kuna, za 2018. planira se 885,39 milijuna kuna, a za 2019. godinu 815,9 milijuna kuna, dakle ukupno 1,96 milijardi kuna.

Od ukupnog iznosa prihvatljivih troškova koji su planirani u državnom proračunu Hrvatska od Europske komisije očekuje sufinanciranje u vrijednosti do 85 posto ili 357,2 milijuna eura, rekao je Butković.

Odlukom se ujedno Hrvatskim cestama omogućava donošenje odluke o odabiru preko postupka javne nabave te potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljima. Također, ta se tvrtka obvezuje da osigura sredstva za plaćanje poreza na dodanu vrijednost te za sve ostale neprihvatljive troškove vezane uz provedbu projekta.

“Donošenjem ove odluke Vlada iskazuje spremnost i odlučnost u gradnji Pelješkog mosta, najvažnijeg geostrateškog projekta u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je od nacionalnog interesa, a čijom će se gradnjom konačno uspostaviti teritorijalna povezanost te dokinuti teritorijalni diskontinuitet Hrvatske”, istaknuo je Butković, koji je uoči same sjednice istaknuo i da je donošenje te odluke “snažna poruka i Europskoj komisiji da Hrvatska stoji iza Pelješkog mosta”.

Krajem prosinca prošle godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture primilo je potvrdu JASPERS-a, tijela EU-a za pomoć u pripremi velikih infrastrukturnih projekata, o pripremljenosti projekta gradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta.H

Bivši ravnatelj SOA-e na čelu Državne uprave za spašavanje

Vlada RH u četvrtak je na zatvorenom dijelu sjednice razriješila dužnosti dosadašnjeg ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadrana Perinića te je novim ravnateljem imenovala Dragana Lozančića, bivšeg ravnatelja SOA-e. U okviru ostalih kadrovskih promjena o kojima je bilo riječi na sjednici Vlada je razriješila Vladimira Majetića dužnosti zamjenika ravnatelja Državne geodetske uprave. Nadzornom odboru društva Imunološki zavod d.d. Vlada je za predsjednika Uprave Imunološkog zavoda d.d., a najduže na šest mjeseci, predložila Bojana Benka. Vlada je predložila Glavnoj skupštini društva Đuro Đaković Grupa d.d. opoziv dosadašnjih članova te izbor novih članova Nadzornog odbora društva Đuro Đaković Grupa d.d., najduže na šest mjeseci.H

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana