Regija
O UPRAVLJANJI ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

Osnivanje Zelene pravne klinike
Objavljeno 17. veljače, 2017.

NOSKOVCI

U posjetiteljskom centru Dravska priča Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u Noskovcima održan je seminar o prepoznavanju vrijednosti zaštićenih područja i vrednovanju ekosustava. To je dio dvogodišnjeg projekta koji je osmislila i pod nazivom “Transformacija – Novi pristup upravljanju zaštićenim i natura 2000 područjima” provodi Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek. Partneri su osječki Pravni fakultet, Udruga za zaštitu okoliša i prirode Eko Pan iz Karlovca, Zaštitarsko-ekološka organizacija Nobilis iz Čakovca te WWF Adria, hrvatska podružnica World Wide Fund for Nature Austria. Područje provedbe projekta su zaštićena područja u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Međimurskoj i Karlovačkoj županiji, a obuhvaća područje ekološke mreže Natura 2000 te zaštićena područja uz međunarodne rijeke Kupu, Muru, Dravu i Dunav.

Voditelj Dinko Pešić kao prioritete projekta naveo je osnaživanje udruga civilnog društva u primjeni pravnih alata i najboljih praksi za sudjelovanje javnosti i međusektorsku suradnju u odgovornom upravljanju prirodnim resursima, poticanje ustanova koje upravljaju tim resursima na transparentan rad i međusektorsku suradnju te borbu protiv korupcije u upravljanju prirodnim resursima. U prvoj fazi analizirat će stanje u pogledu dodjele koncesija i provedbe javnih nabava, a planira se osnivanje Zelene pravne klinike na Pravnom fakultetu, koja će građanima pružati besplatnu pravnu pomoć u području zaštite okoliša. U planu je izrada novog nastavnog plana prakse i rada na konkretnim slučajevima za studente Pravnog fakulteta u Osijeku i izrada fotomonografije.

Seminar u Noskovcima jedna je od aktivnosti na edukaciji i osvještavanju javnosti o važnosti sudjelovanja u upravljanju te poticanja javnih tijela na međusektorsku suradnju. Zato su pozvani predstavnici jedinica lokalne samouprave, upravljači zaštićenih područja, razvojnih agencija, turistički djelatnici, predstavnici ribičkih i lovačkih udruga, OPG-ova..., ljudi koji na tom području djeluju ili imaju izravne ili neizravne koristi od tog regionalnog parka.

Ravnateljica Tatjana Arnold Sabo predstavila je Javnu ustanovu koja je bila domaćin seminara i na čijem je čelu, a Kasandra-Zorica Ivanić iz WWFC Adria održala je prezentaciju “Vrijednosti i dobrobiti zaštićenih područja”.P. Žarković

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

Najčitanije iz rubrike