Regija
NAJVEĆA MANIFESTACIJA ŽUPANJSKOG KRAJA

Sutra počinje 50. Šokačko sijelo
Objavljeno 17. veljače, 2017.

ŽUPANJA - “Oj Županjo, oj Županjo, bečki perivoje”, stihovi poznate slavonske pjesme odjekuju Županjom i pozivaju sve ljude dobre volje, ljubitelje tradicijske kulture, folklora, narodnog stvaralaštva i bogatstva Šokadije da u sljedećih jedanaest dana dođu i uveličaju jubilarno 50. Šokačko sijelo. Županjci će ponovno prikazati svu raskoš i ljepotu izvornih slavonskih običaja, nošnji, kulturne baštine i sve ono čime se stoljećima diče. Ponosno će pokazati svijetu što imaju i umiju, što su im u zalog ostavili njihovi stari da čuvaju i prenose s koljena na koljeno. Županja od sutra (subota), postaje velika pozornica i mjesto svetkovine hrvatske izvorne tradicijske kulture. Otvorene su stare škrinje i izvađeno bogato narodno ruho, bljesnuli su dukati...

Program počinje dokumentarnom izložbom “50 godina Šokačkog sijela”, koja će biti otvorena sutra, u dvorani Mladost, u 9.30 sati. Sat kasnije na istome će mjestu biti Malo šokačko sijelo, a u 19 sati predstava “Tri jablana”, u izvedbi GAK-a. U nedjelju će tradicionalnim pokladnih jahanjem jahači najaviti početak 50. Šokačkog sijela. U podne će ih u središtu grada dočekati gradonačelnik Davor Miličević. A u 19 sati, u Pastoralno-kuturnom središtu bl. Alojzija Stepinca, bit će otvorena izložba “Tržnica - trbuh grada”.

I sljedeći tjedan posjetitelji će uživati u bogatom programu – Sijelu pučkih pisaca, večerima folklora, Malom literarnom sijelu, Vigor barmen kupu, izložbama... Tu je i radionica tradicijskih glazbala, Sajam zlatne niti i Večer uz tamburu.

Svečanost otvorenja Sijela i izbor Šokačkog cvita 2017., bit će u petak, 24. veljače. Dolazak je potvrdila i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović. U nedjelju, 26. veljače, središtem grada proći će velika pokladna povorka. Sijelo će završiti tradicionalnom Seljačkom zabavom uoči Čiste srijede. Iskrenu dobrodošlicu svim ljudima dobre volje iz Hrvatske i inozemstva zaželio je i predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Županje Davor Miličević.

- Svojom veselošću, optimizmom i ozračjem manifestacija svake godine iznova unose radost u srca izvođača i posjetitelja, a tako će, uvjeren sam, biti i ovaj put. Vjerujem kako će svatko pronaći nešto za sebe, sa zadovoljstvom popratiti program Šokačkog sijela i uživati u bogatoj kulturnoj baštini županjskog kraja - poručuje. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike