Tehno
POSEBAN MEĐU RIJETKIMA

Test: Huawei Mate 9
Objavljeno 17. veljače, 2017.

Sjećate li se phableta? Dakle, nije telefon, nije tablet nego je phablet. Uređaj za koji se do prije nekoliko godina smatralo da je svaki onaj pametni telefon s dijagonalom nešto većom od pet inča. Međutim, kako su danas gotovo svi pametni telefoni s dijagonalom oko pet inča, phableti su s vremenom pali u zaborav. Jednostavno, razlika u dijagonali između „normalnog“ pametnog telefona i phableta bivala je sve tjesnija pa je velik broj proizvođača pomalo zapostavio te uređaje koji itekako imaju svoje vjerne korisnike. Tom trendu zaborava svakako valja pridodati i Samsungov fijasko s Note7, pa se na trenutke zaista činilo kako će korisnici phableta otići u zaborav. No, srećom, netko je ipak mislio na sve one obožavatelje velikih dijagonala – Huawei. S modelom Mate 9 tržište phableta ponovno je dobilo top-model koji valja dobro razmotriti ako ciljate na veliki telefon.

Lijep i točka

U posljednje vrijeme kroz ruke nam je prošlo nekoliko modela kineskog Huaweija, a posljednji u tom nizu je phablet Mate 9 koji se kao i svi prijašnji modeli ističe svojim izgledom. Inspiracija za izgled pronađena je u nekakvom miksu Applea i Samsunga, no da ne bude zabune – ovo je odlično. Huawei Mate 9 jednostavno izgleda lijepo. Može netko reći drugačije, no svi oni tehnički detalji to će potvrditi. Aluminij i staklo, tanak profil, ugodno ležanje u ruci, kompaktne dimenzije za 5,9-inčni uređaj s malim rubovima oko zaslona, prihvatljiva masa od 190 grama – i voilà – s ovakvim specifikacijama ne možete pogriješiti. Moramo priznati da dugo nismo imali na testu pahblet koji nam se na prvu svidio. Prednjom stranom Huawei Mate 9 dominira 5,9-inčni zaslon u FHD rezoluciji. Iako će netko pomisliti da je previše niska za 5,9 inča – kategorički ćemo reći da nije. Naime, teško je uočiti ikakve piksele, a gustoća od 373 ppi, začudo, zadovoljit će i one sitničave. Osim toga, mudrim odabirom niže rezolucije spram neke više produljeno je trajanje baterije. Huawei Mate 9 nudi i jedan od najboljih omjera zaslona i rubova na prednjoj strani, tako da je izgled poprilično atraktivan i zbog te činjenice. Obli rubovi zaslužni su za odlično ležanje u ruci. Stražnja strana izrađena od aluminija s tek plastičnim pokrovima antene djeluje odlično. Tu su dvije leće za kamere i čitač otiska prsta. Na donjem rubu je USB-C utor, dok je na vrhu utor za slušalice, a na boku standardne tipke za otključavanje i glasnoću. Nedostaje nam tek dedicirana tipka za fotoaparat.

'Ispeglani' Andorid

Huawei Mate 9 stigao nam je s najnovijom verzijom Androida 7 (Nougat) u tipičnom Huawei sučelju. Ovo je sučelje jedno od najviše izmijenjenih u usporedbi sa standardnim Androidom, a uvjereni smo da nakon duljeg korištenja djeluje odlično. Nama, naviknutima na jednostavnost Sonyjeva Androida, treba nešto privikavanja. Sučelje na Mate 9 podsjeća na Apple iOS, pa ako vam se iPhone sviđa – to je to, bolje nećete naći. Rad s uređajem teče brzo i bez imalo znakova umora. Bez obzira na to što pokrenuli, Mate 9 uvijek ima snage napretek. Za to je zaslužan Huaweijev „kućni“ SoC Kirin 960, koji po benchmark testovima izravno parira Snapdragonu 820, dakle jednom od najjačih procesora namijenjenih pametnim telefonima i tabletima. Tu je i 4 GB radne memorije te 64 GB memorije za pohranu. Trend ugradnje dvostrukih kamera ne posustaje, a Huawei je sličnu koncepciju u partnerstvu s kompanijom Leica već bio predstavio na modelu P9, potom modelima Honor. I na Mate 9 je priča ista. Dakle, jedna je kolor, a druga kamera s crno-bijelim modulom. Ipak, za razliku od modela P9, koji je imao dva 12 MP senzora, Mate 9 donosi kombinaciju 20 MP crno-bijele i 12 MP kolor kamere. Fotografije su tijekom dana fantastične, dok one noćne pripadaju nekako prosjeku. Zanimljiva je igra s fokusima koju omogućavaju dvije kamere. Kako ne bismo odužili ovaj test, recimo još kako je baterija kapaciteta 4000 mAh dostatna za dan, pa i nešto više od toga. Cijena? Očekivana za jedan top-model – više od 5000 kuna. Puno? Je. Opravdano? Kako se uzme, no smatramo da je Mate 9 trenutačno najbolja kupovina phableta, stoga dobiva i našu preporuku.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike