TvObzor
EXIT 2017

Četiri festivala za Ljeto ljubavi
Objavljeno 17. veljače, 2017.

Jedan od najnagrađivanijih glazbenika svih vremena, osnivač i pjevač grupe Oasis, Liam Gallagher, otvorit će EXIT festival u četvrtak, 6. srpnja. Liam je uz Oasis osvojio čak 37 najprestižnijih glazbenih nagrada, a ovaj mančesterski bend koji su mediji prozvali nasljednicima Beatlesa za samo tri godine od svog prvog, stigao je i do najvećeg rock-koncerta u britanskoj povijesti. Njegov nastup na EXIT-u bit će poseban jer će uz hitove Oasisa, Liam predstaviti i svoj prvi soloalbum, koji su mediji već proglasili za jedan od najiščekivanijih u 2017. godini.

Iste noći kad i Liam, još jedno ime koje puni stadione dolazi na EXIT, ali na impozantnu Dance Arenu. Njemački techno producent Paul Kalkbrenner nedavno je nastupio pred pola milijuna ljudi ispred Brandenburških vrata, potvrdivši status jedne od najvećih zvijezda današnjice. Liam i Paul obilježit će otvorenje festivala, ali završnu, veliku zabavu na glavnoj pozornici napravit će čovjek koji je posljednjih pet godina jedan od vodeća tri svjetska DJ-a, od čega prvoplasirani čak dvije godine uzastopno - Hardwell.

Glavna festivalska pozornica

Na glavnu festivalsku pozornicu stiže i glas nove generacije, popularni 22-godišnji engleski kantautor Jake Bugg. Na EXIT dolazi nakon tri albuma s vrha britanske liste i čak 17 singlova, uz nastupe na najvećim festivalima i NME nagradom za najboljeg soloizvođača. U četvrtak, 6. srpnja na "Main" dolazi i trio koji predvodi Alan Walker, autor hitova "Faded", "Alone", "Sing Me To Sleep" i drugih koji u zbroju dostižu dvije milijarde YouTube pregleda, dok će treće večeri, 8. srpnja, nastupiti i popularna hip-hop i dubstep grupa Foreign Beggars.

Subota na Areni uvijek predstavlja najveće hitmakere, a prvi u nizu je Duke Dumont, čiji su ljetne himne "Ocean Drive" i "I Got You" osvojile prva mjesta top-lista uz nominaciju za Grammy. Ove godine stiže i Robin Schulz, i to sa "Shed A Light", novim hitom u odnosu na prošlo ljeto kada ga je iznenadna bolest spriječila da doživi magiju EXIT Dance Arene.

Baš kao što se prošlog ljeta na Areni dogodio svojevrsni "Techno All Stars", ove godine već u prvoj grupi izvođača događa se pravi "House All Stars" jer pokraj Dumonta, dolaze i ostali trenutno najtraženiji predstavnici ovog žanra na planetu: Jamie Jones, Hot Since 82 i Black Coffee. Iste noći s Kalkbrennerom, o prizoru prepune Arene, koji svakog izvođača ostavlja bez riječi, ovog ljeta svjedočit će još jedan Nijemac čiji je nastup uživo postao prava globalna senzacija - Recondite.

Lideri svjetske house scene

Autor jednog od trenutno najvećih svjetskih hitova "Human", britanski soul glazbenik Rag'n'Bone Man dolazi na glavnu pozornicu Exita u nedjelju, 9. srpnja. Svjetske top-liste i publiku je osvojio dubokim glasom, iskrenim stihovima i sirovim emocijama, a mnogi predviđaju da će 2017. biti njegova godina. Već je osvojio ovogodišnju BRIT nagradu u "Critics' Choice" kategoriji, a koliko kritičari znaju predvidjeti uspješne karijere.

EXIT Dance Arena u petak, 7. srpnja dočekuje dvojicu neprijepornih lidera svjetske house scene, Solomuna i Dixona, i to u specijalnom trosatnom "back2back" setu. Dugogodišnji prijatelji Solomun i Dixon nalaze se među pet prvoplasiranih na listi glasovitog magazina Resident Advisor, a Dixon drži rekord s četiri godine uzastopnim prvim mjestom.

Na Arenu u subotu, 8. srpnja stiže i službeni Faithless DJ Set, koji osobno donosi Sister Bliss, autorica najvećih hitova ove kultne elektronske grupe. ​Sister Bliss, glazbena snaga legendarne grupe Faithless, jedna od najvažnijih ličnosti britanske elektronske scene.

Elektronski trio Rüfüs, koji će nastupiti na Areni 6. srpnja, već je postigao značajne uspjehe u rodnoj Australiji, gdje je njihov debitantski album “Atlas” završio na prvom mjestu top-lista, a isti uspjeh ponovili su i s drugim izdanjem “Bloom” početkom 2016. godine. (N.K.)

EXPLOSIVE STAGE

Žestoko gitarsko prašenje i ove godine isporučuje kultna metal, punk i hardcore pozornica EXIT festivala - Explosive. Čak sedam prvih bendova već je potvrdilo svoje nastupe, a ovu eksplozivnu grupu predvode glasoviti njemački trash metalci Destruction. I legendarni britanski hardcore pankeri Discharge vraćaju se na tvrđavu s novim albumom, “End of Days”, a iste noći s njima nastupit će njihovi meksički pandani Acidez. Posebno mjesto u programu zauzima detroitska senzacija i jedan od najznačajnijih death metal sastava nove generacije, The Black Dahlia Murder, headlineri najvećih metal festivala i bend s višemilijunskom bazom fanova na društvenim mrežama. Na EXIT dolazi i američki grindcore bend u usponu Full of Hell, britanski skate-pankeri iz grupe Darko te rumunjski black metal magovi Dordeduh, bend nastao iz kultnog Negura Bungeta.

VODEĆI SVJETSKI HITOVI STIŽU U BUDVU

Jedna od najprepoznatljivijih svjetskih glazbenih zvijezda Sean Paul u subotu, 15. srpnja napravit će završnu zabavu ovogodišnjeg, četvrtog zaredom Sea Dance festivala. Popularni Jamajčanin, dobitnik dvije Grammy i čak četiri MOBO nagrade, iza sebe ima više od 30 svjetskih hitova kao što su “Get Busy”, “Temperature”, “Gimme The Light” ili “We Be Burning”, a na toj listi posebno se izdvajaju njegovi već legendarni dueti. Ove zime je planetu osvojio uz megahit “Rockabye” i grupu Clean Bandit, a već u sljedećim tjednima smiješi mu se i novi Grammy za pjesmu “Cheap Thrills” koju pjeva u duetu sa Sijom.

Svoj nastup na Jazu potvrdili su Ajs Nigrutin, Wikluh Sky i Timbe, popularni reperi iz grupe Bad Copy. Usijanje prije koncerta Seana Paula napravit će domaći megahitovi “Esi mi dobar”, “Uno, due, tre”, “Idemo odmah”, “Ljubav ili pivo” i mnoge druge.

ULAZNICE

Ulaznice za EXIT po promotivnoj cijeni od 439 kuna dostupne su na svim prodajnim mjestima EXIT festivala. U prodaji su i posebno skrojeni turistički paketi za Sea Star, Sea Dance i EXIT festivale, po cijeni već od 59 eura preko stranice www.exittrip.org. EXIT tim ove godine spaja čak četiri festivala u regiji u jedinstveno EXIT Ljeto ljubavi 2017. Prvi u nizu je Sea Star, koji će se 26. i 27. svibnja održati u Umagu, sljedeći je Revolution festival u Temišvaru, 2. i 3. lipnja, a odmah nakon EXIT festivala, od 6. do 9. srpnja, slijedi četvrto izdanje Sea Dance festivala od 13. do 15. srpnja.

Najčitanije iz rubrike