Novosti
OSJEČKE "MULE" U JUŽNOJ AMERICI

Novakovića će Paragvaj uskoro izručiti Hrvatskoj
Objavljeno 15. veljače, 2017.
Domagoj Tobler uzima državljanstvo, a Mirko Novaković će u hrvatski zatvor

Vezani članci

DOMAGOJ TOBLER

Osječka “mula” u paragvajskom zatvoru radi i završava školu

OSJEČANI U PARAGVAJSKOM ZATVORU OSUĐENI ZA ŠVERC KOKAINA

Tobler i Novaković na uvjetnoj za 6 godina?

TOBLERU I NOVAKOVIĆU PO 18 GODINA U PARAGVAJU

Domagoj se oženio i ostaje, Mirko želi u hrvatski zatvor

Višnjevčanin Mirko Novaković (26), koji zajedno s Domagojem Toblerom (27) izdržava kaznu od 18 godina zatvora u Paragvaju zbog neovlaštenog posjedovanja i trgovine opojnih sredstava, uskoro će biti izručen Hrvatskoj!

Rezultat je to presude Županijskog suda u Osijeku, od 17. siječnja ove godine, u povodu pozitivnog rješenja ministarstva pravosuđa Republike Paragvaj od 26. lipnja 2016. godine, za preuzimanje izvršenja strane kaznene presude. Ovo rješenje stiglo je nakon više od šest godina provedenih u zatvoru u Paragvaju.

Podsjetimo, Mirko Novaković i Domagoj Tobler uhićeni su 12. siječnja 2011. godine u Međunarodnoj zračnoj luci "Silvio Pettirossi", u gradu Luque, u Paragvaju, gdje im je prigodom kontrole u želucu pronađeno ukupno 69 kapsula u kojima je bio kokain (25 kapsula kod Domagoja i 44 kod Mirka). Za paragvajske vlasti oni su nosači droge, takozvane“mule”. Prema zaključku vrhovnog suda Republike Paragvaj, konačno odredište bila je Francuska, gdje je planirana prodaja droge. Pravomoćnom presudom Novaković i Tobler osuđeni su na po 18 godina zatvora, a kazna im je počela teći od 14. siječnja 2011. godine, kada su pritvoreni.

Za razliku od Domagoja Toblera, koji izdržava kaznu u Nacionalnom zatvoru Tacumba, u Asuncionu, Mirko Novaković uložio je žalbu na presudu vrhovnom sudu Republike Paragvaj i zatražio da kaznu odsluži u Hrvatskoj. Za to vrijeme Novaković je zatvoren u Državnom uredu za suzbijanje kriminaliteta droga (SENAD). Ministarstvo pravosuđa Paragvaja 11. siječnja ove godine proslijedilo je Županijskom sudu u Osijeku dokumentaciju o prihvaćanju premještaja Mirka Novakovića u Republiku Hrvatsku s ciljem izvršavanja preostale kazne od ukupno 18 godina zatvora. Jedan od razloga dugotrajnog postupka odobravanja izručenja je i različita visina kazne u Paragvaju, odnosno Hrvatskoj, za istovjetno kazneno djelo. Naime, za neovlašteno posjedovanje i trgovinu opojnim sredstvima u Hrvatskoj je predviđena maksimalna kazna od 12 godina, a Novaković je u Paragvaju osuđen na 18 godina zatvora. Hrvatska je morala prihvatiti u cijelosti presudu Paragvaja, što je na koncu i učinila, tako da više nije bilo nikakvih prepreka za izručenjem Novakovića. Ipak, mladi Višnjevčanin mogao bi, nakon što bude izručen Hrvatskoj i ranije izići na slobodu. Naime iz odluke vrhovnog suda Republike Paragvaj vidljivo je kako Novaković nakon dvije trećine odslužene kazne (12 godina), može zatražiti uvjetni otpust.

- Republika Paragvaj izrijekom zahtijeva preuzimanje izvršenja kazne zatvora u trajanju od 18 godina zatvora, budući da je u naznačenim pismima istaknuto da se premještaj osuđenika Mirka Novakovića u Republiku Hrvatsku odobrava s ciljem izvršavanja preostale kazne koja završava 14. siječnja 2029. godine, s napomenom da se uvjetni otpust može tražiti od 14. siječnja 2023. – stoji, između ostaloga, u rješenju vrhovnog suda Republike Paragvaj.

Tako bi prema tom rješenju Mirko Novaković mogao odležati u zatvoru još šest, umjesto ukupno 12 godina.

Ivica KORMAN
TOBLER OSTAJE U PARAGVAJU?

Domagoj Tobler nije zatražio izručenje u Hrvatsku, u međuvremenu oženio se Paragvajkom, dobio sina, zatražio paragvajsko državljanstvo i uči španjolski jezik, te je najavio mogućnost da će nakon odluženja kazne ostati živjeti u Paragvaju. Nalazi se u Nacionalnom zatvoru Tacumba, u Asuncionu, gdje radi kao kuhar.

KADA ĆE BITI IZRUČENJE

Presuda Županijskog suda u Osijeku još uvijek je nepravomoćna, no do realizacije izručenja Mirka Novakovića ostaju samo formalnosti. “Tek kada Novaković dobije ovo rješenje, potpiše ga i prođe rok od 15 dana za žalbu, odluka o izručenju postat će pravomoćna. Nakon što o tome budu izvještena ministarstva pravosuđa Paragvaja i Hrvatske, može početi procedura predaje Mirka Novakovića hrvatskim vlastima. Zatvorenik će potom uz pratnju paragvajskih policajaca biti prebačen na zagrebački aerodrom Pleso, gdje će ga preuzeti hrvatska pravosudna policija i sprovesti u Remetinec. To je uobičajena praksa, jer je jedino u Remetincu moguća dijagnostika, tj. tamo će se ispitati psihofizičko stanje zatvorenika. Ta procedura traje 20-ak dana, nakon čega će se odlučiti gdje će Novaković ići na izdržavanje kazne”, izjavio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.