Novosti
BORBA PROTIV PTIČJE GRIPE

Zaraza otkrivena na još pet gospodarstava
Objavljeno 14. veljače, 2017.

Nakon prošlotjedne pojave ptičje gripe u mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu koje se bavi uzgojem peradi, virus je potvrđen i na pet okolnih gospodarstava na kojima su uzeti brisovi živih životinja. Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, na svih pet gospodarstava poduzete su mjere suzbijanja virusa.

Panici zbog jednog uginulog i drugog živog, ali ozlijeđenog labuda, u Antunovcu ne treba biti mjesta, kaže veterinar Boris Marks iz Veterinarske ambulante u Ernstinovu, u koju je u subotu odveden uhvaćeni labud. Do uginulog labuda još nisu uspjeli doći jer se nalazi na nepristupačnom mjestu. Pronašao ga je Franjo Gavran iz Antunovca, nedaleko od svoje njive, na sredini lagune. Drugi živi labud kojeg je u subotu komunalni redar u obližnjem voćnjaku uhvatio, sada je u izolaciji u ernestinovačkoj veterinarskoj ambulanti. “Već se kočoperi i širi krila, jede i pije normalno, fiziološke su mu funkcije u redu. Nećemo ga dugo držati, jer je to za njega neprirodan ambijent”, kaže veterinar Marks. Kaže da na tom području nije bilo dojava o pojavi ptičje gripe kod domaće peradi.

Obveza držanja peradi u zatvorenom prostoru i dalje je na snazi, a iz Ministarstva poljoprivrede naglašavaju kako domaća perad ne smije doći u doticaj s divljim pticama. U osječkom prigradskom naselju Tenja, gdje je dopušteno držanje domaćih životinja, Josip Mihaljević, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora, kaže kako imaju pojačanu preventivu koja očito djeluje na svijest mještana. “Dokaz tome je što su nas naši mještani i sami zvali te pitali kako trebaju postupati”, rekao je Mihaljević. D.Pejić/D.Kuštro

Možda ste propustili...