Novosti
NESUGLASICE S FAKULTETSKIM VIJEĆEM

Dekan osječkog Pravnog fakulteta najavio ostavku
Objavljeno 14. veljače, 2017.

Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Boris Bakota, najavio je u ponedjeljak ostavku na tu funkciju koja će stupiti na snagu 31. ožujka ove godine. Razlog ostavke je neprihvaćanje njegovog zahtjeva za razrješenjem jedne od njegovih prvih suradnica Jelene Legčević, prodekanice za poslovanje i razvoj, te prijedloga da se na to mjesto imenuje druga osoba. Kako doznajemo, taj je datum izabran kako bi se u međuvremenu završili neki već započeti poslovi te napisalo izvješće o radu u proteklom razdoblju.

Realizaciju njegovog prijedloga svojom je odlukom, tj. rezultatom glasovanja, onemogućilo Fakultetsko vijeće Pravnog fakulteta, tijelo koje okuplja više od 50 zaposlenika i studenata. Kako neslužbeno doznajemo, mnogi su članovi toga vijeća tijekom glasovanja bili suzdržani oko tog pitanja, vjerojatno držeći i da je njegov mandat ograničen zbog postupka koji se protiv njega vodi pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta J.J. Strossmayera, tako da za njegov prijedlog nije bilo dovoljno glasova. Razrješenje prodekanice dekan Bakota predložio je s obrazloženjem da za nju postoji mišljenje Etičkog povjerenstva samog Pravnog fakulteta o utvrđenoj povredi dva članka sveučilišnog Etičkog kodeksa.

Kada je riječ o samom postupku koji se protiv dekana Bakote vodi pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta u povodu anonimne prijave za navodni plagijat u radu napisanom još 2011. godine, zasad još uvijek nije poznato kakav se rasplet po tom pitanju može očekivati. Kako doznajemo, zbog spomenutog slučaja bio je izložen i neugodnostima na posljednjih nekoliko sjednica Fakultetskog vijeća. Neki stoga infomaciju o njegovoj ostavci na funkciju dekana Pravnog fakulteta prije svega povezuju upravo s tim slučajem, no konačni je okidač i povod za to očito bio već opisani rasplet glasovanja na sjednici Fakultetskog vijeća kojemu on i predsjeda.

Treba podsjetiti i kako je to već druga smjena dekana na Pravnom fakultetu u Osijeku u posljednje dvije i pol godine. I.Bošnjak