Svijet
SMRT EU SOLIDARNOSTI

Njemačka strancima smanjuje doplatak
Objavljeno 13. veljače, 2017.

Marianne Thyssen, povjerenica Europske komisije za socijalna pitanja, oštro se usprotivila njemačkom nacrtu prijedloga prema kojem se ukidaju povlastice za djecu radnicima koji potječu iz drugih EU zemalja izjavivši da “ne vjeruje u djecu druge klase”.

Njemački ministar financija Wolfgang Schäuble objavio je prijedlog prema kojem se ukidaju dječji doplatci za građane koji rade u Njemačkoj, a potječu iz drugih zemalja Europske unije. Prema njemačkom zakonu svaki radnik ima pravo na minimum od 192 eura po djetetu. Više od 180.000 djece čiji roditelji rade u Njemačkoj živi u nekoj drugoj zemlji Europske unije, od toga je 11.865 djece koja žive u Hrvatskoj.

Thyssen je izjavila u svom odgovoru na prijedlog njemačkog ministra financija kako je “jedino pravedno da strani radnici imaju iste socijalne beneficije jer pridonose poreznom i socijalnom sustavu na isti način kao i njemački radnici.” EU zakoni jamče svakom radniku iz države članice ista prava i socijalne beneficije kao i građanima te države.

Još u prosincu prošle godine Marianne Thyssen odbila je pozive iz nekih zemalja da predloži zakon na razini cijele EU koji bi dozvolio bogatijim zemljama da srežu dječje doplatke onima čija djeca žive u siromašnijim državama. “Ne zaboravimo, to bi se onda također odnosilo i na njemačke građane čija djeca žive u inozemstvu. Kao što vjerujem da ne postoje drugorazredni radnici, tako ne vjerujem da postoje drugorazredna djeca”, izjavila je. Thyssen je naglasila i da osnutak registra roditelja čija djeca žive u inozemstvu ne bi bio vrijedan truda jer manje od jedan posto onih koji ostvaruju to pravo primaju doplatak za djecu u drugim zemljama.

Od 184.000 djece koja žive izvan Njemačke, a primaju njemački dječji doplatak, većina je iz Poljske (oko 86.000), dok veći dio djece živi u Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Dječji doplatak u Njemačkoj iznosi od 192 eura po djetetu i može narasti do 223 eura za obitelji s više djece. Prema prijedlogu njemačkog ministra financija, minimalna naknada bi se smanjila na 96 eura za strance.

Thyssen se susrela s valom neodobravanja iz bogatijih zemalja kada je prošlog prosinca odbila uključiti neke mjere u nova EU pravila za socijalna davanja i nezaposlene.

Vuk TEŠIJA

11.865

djece koja žive u Hrvatskoj prima njemački dječji doplatak

Najčitanije iz rubrike