Novosti
INSPEKTORI ENERGETIKE

Rade u jednom ministarstvu,
a plaću primaju iz drugog
Objavljeno 13. veljače, 2017.
Vlada je trebala donijeti uredbe o unutarnjem ustrojstvu ministarstava

Inspektori energetike, iako službeno pripadaju Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, još uvijek rade prema rješenjima u kojima stoji da pripadaju Ministarstvu gospodarstva. Ovaj zanimljiv detalj otkrili su nam sasvim slučajno sami inspektori, a mi smo provjerili kako je moguće biti zaposlen u jednom ministarstvu, a plaću primati od drugoga. Valja podsjetiti kako je resor energetike s vladom Andreja Plenkovića prešao iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Na naš upit o inspektorima energetike iz Ministarstva zaštite okoliša potvrdili su kako oni doista rade prema starim rješenjima koje imaju iz bivšeg ministarstva kojemu su pripadali.

- Sporazumom o preuzimanju državnih službenika, poslova, opreme, sredstava za rad, financijskih sredstava, pismohrane i druge dokumentacije te prava i obveza, od 16. listopada 2016. godine, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzelo je i elektroenergetske inspektore, a sve sukladno Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave. Člankom 42. navedenog Zakona propisano je da će zatečeni i preuzeti državni službenici i namještenici iz stavka 1. i 2. navedenoga članka istog Zakona obavljati poslove i primati plaću prema dosadašnjim rješenjima do njihova raspoređivanja na radna mjesta sukladno uredbama iz članka 41. stavka 1. istoga Zakona i pravilnicima iz članka 41. stavka 2. istoga Zakona - kazali su nam u Ministarstvu zaštite okoliša.

U članku 41. stoji kako će “Vlada donijeti uredbe o unutarnjem ustrojstvu ministarstava, središnjih državnih ureda i državnih upravnih organizacija u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona”. U drugom stavku tog članka stoji: “Pravilnike o unutarnjem redu čelnici tijela državne uprave donijet će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu uredbi iz stavka 1. ovoga članka.”

Spomenuti zakon stupio je na snagu 13. studenoga 2016. godine, što bi trebalo značiti da je još u siječnju ove godine Vlada trebala donijeti uredbe o unutarnjem ustrojstvu ministarstava, a u ponedjeljak, 13. veljače, istječe rok za donošenje pravilnika o unutarnjem redu. I.Mikulić

POLA PLAĆE ISPLAĆIVALO JEDNO MINISTARSTVO, A OSTATAK DRUGO

Glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Siniša Kuhar kaže kako očito nisu donesene uredbe i pravilnici o unutarnjem redu ministarstava te ti inspektori rade i primaju plaću prema starim rješenjima. “Nama u sindikatu važno je da se inspektorima ništa nije promijenilo, odnosno da im nisu narušena prava. Kod tih prijelaznih promjena najprije se donosi uredba, zatim pravilnik o unutarnjem redu, a tek na temelju njega i nova rješenja. Vjerojatno im se i s novim rješenjima neće mijenjati koeficijenti, osim u slučaju promjene sistematizacije. Imali smo već slučajeva da su kod promjena u ministarstvima na polovini mjeseca neki ljudi pola plaće primili od starog ministarstva, a drugu polovinu od novog”, kaže Kuhar.

Najčitanije iz rubrike