Zdravlje
ASTMA

Oprezno s lijekovima protiv grlobolje
Objavljeno 13. veljače, 2017.

Infekcija usne šupljine i ždrijela jednostavno se može ublažiti lijekovima, no osobe sklone astmatičnim napadajima moraju biti oprezne u njihovu odabiru i prethodno se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom.

Tablete za ublažavanje grlobolje najčešće sadržavaju djelatnu tvar flurbiprofen, koji spada u grupu lijekova pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi.

Koriste se za ublažavanje simptoma grlobolje, poput boli i otečenosti grla. Najčešće se koriste u terapiji artritisa (upale zglobova) i povišene tjelesne temperature.

Lijek smanjuje stvaranje prostaglandina u organizmu, a prostaglandini su supstancije odgovorne za proces upale i izazivanje boli u organizmu.

Flurbiprofen, upozorava njemačka udruga pulmologa, u osoba koje boluju od astme može izazvati bronhokonstrikciju (sužavanje bronhija) te znatno otežati disanje i isprovocirati napadaj astme.

Zbog toga pulmolozi astmatičarima preporučuju izbjegavanje nesteroidnih protuupalnih lijekova u liječenju grlobolje. Umjesto flurbiprofena savjetuju im korištenje sprejeva koji djeluju lokalno.

Dobra alternativa su i biljni lijekovi, poput arnike, islandskog lišaja, kamilice, kadulje, timijana ili esencija ekstrakta korijena južnoafričke biljke Cape Pelargonium. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike