Osijek
ŠOKANTNI REZULTATI TAJNOG ISTRAŽIVANJA U KBC-U

Nevidljivi markeri potvrdili: Osječka je bolnica prljava!
Objavljeno 11. veljače, 2017.
Ukupni indeks očišćenosti za KBC Osijek bio je samo 26 posto!

Vezani članci

KBC OSIJEK RAZMIŠLJA O OUTSOURCINGU

Čak 40 % čistačica KBC-a na bolovanju, cijelu Internu čiste samo dvije

Uprava Kliničkog bolničkog centra Osijek dala je na uvid Glasu Slavonije rezultate kontrole čišćenja markiranih površina na svim klinikama i odjelima, koja je tajno provedena prije nekoliko mjeseci. Dobiveni su rezultati bili poražavajući, zbog čega je bolnička uprava odlučila pojačati kontrolu čišćenja na svim točkama i uvesti nova pravila održavanja.

Tako su, primjerice, u sanitarnim čvorovima bile markirane kvake, prekidači, slavine, slivnici i WC daske. Cilj je bio utvrditi koje će od navednih površina biti prijeđene krpom i sredstvom za čišćenje. Ako neki od markera nije dotaknut, značilo je to kako ta površina nije ni čišćena.

Najporaznije na Internoj

Najporazniji su rezultati bili na Klinici za unutarnje bolesti, o kojoj smo pisali prije nekoliko dana u vezi s visokim postotkom bolovanja među čistačicama, zbog čega trenutačno ondje po smjeni rade samo njih dvije. Nakon tajnog markiranja postotak očišćenosti markiranih površina na Klinici za unutarnje bolesti bio je, što je nevjerojatno, samo četiri posto, odnosno tek tri posto u bolesničkim sobama i sedam posto na sanitarnim čvorovima! Samo devet posto markiranih površina očišćeno je na Klinici za neurologiju, koja je druga po neslavnom rezultatu neočišćenosti, a treća je Klinika za zarazne bolesti, gdje je krpom i sredstvom za čišćenje prijeđeno samo deset posto označenih površina. Nevjerojatno je i da je postotak očišćenosti u rodilištu bio samo 11 posto, na Onkologiji 13 posto, a Ginekologija je bila očišćena samo 14 posto. Najbolje su se očišćenima pokazali Zavod za urologiju i Zavod za oftalmologiju, gdje su čistačice prešle 57 posto markiranih površina, te Psihijatrija s postotkom očišćenosti od 54 odnosno Klinika za kirurgiju s postotkom od 53 posto. Tako je ukupni indeks očišćenosti za KBC Osijek prema ovom istraživanju bio samo 26 posto!

Uveli smo red

U ravnateljstvu KBC-a Osijek kažu kako su navedeni rezultati i njima bili šokantni te da se od tada redovito markiraju svi zavodi i klinike.

- Situacija je sada drastično popravljena jer smo uveli drukčija pravila. Svaka čistačica ima radni nalog i točno se zna imenom i prezimenom tko je što očistio ili nije očistio te se krivnja ne može svaljivati na druge. Podsjetimo kako Ministarstvo zdravstva preko europskih konzultanata snima situaciju s nezdravstvenim osobljem, nakon čega će dati svoje preporuke. Mi smo inače prva uprava koja je do sada već dva puta izišla pred sve čistačice i saslušala njihove probleme, ali i jasno rekla kakva je situacija i što jedni od drugih očekujemo. U ovom smo trenutku u postupku nabave novih strojeva za čišćenje, a čistoća je bolnice sada pod znatno jačom kontrolom - poručio je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Nefreteta Z. EBERHARD
PONOVNO POSJETI BOLESNICIMA

Klinički bolnički centar Osijek ukinuo je zabranu posjeta bolesnicima. Posjeti su dopušteni od subote (11. veljače), prema uobičajenom rasporedu.

prljavo

UKUPNI INDEKS OČIŠĆENOSTI SAMO 26 POSTO

4

posto iznosio je postotak očišćenosti markiranih površina na Klinici za unutarnje bolesti, po čemu je neslavni bolnički rekorder

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike