Novosti
UZBUNA U MJESTU MLAKA ANTINSKA

Kod Vinkovaca eutanazija 600 kokoši, pataka i gusaka
Objavljeno 11. veljače, 2017.

U mjestu Mlaka Antinska u blizini Vinkovaca na gospodarstvu OPG-a Šajnović, vlasnika Vedrana Šajnovića, koji se bavi uzgojem peradi, potvrđen je virus influence ptica podtipa H5N8. Gospodarstvo se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Vuke.

Perad na tom gospodarstvu je eutanazirana, a riječ je o više od 600 kokoši, pataka, gusaka i golubova.

- Istina je. Na mome gospodarstvu potvrđena je ptičja gripa. Iako su životinje bile u zatvorenom prostoru, primijetili smo da su počele ugibati i pozvali smo veterinara. U dva dana uginulo ih je sedamdesetak. Šteta je za mene golema, to nema cijenu, a sad ćemo vidjeti s Ministarstvom poljoprivrede što i kako dalje kad se napravi konačni zapisnik i utvrdi šteta - rekao je Šajnović za Glas Slavonije.

Radi mjera opreza i procjene štete, veterinari su obišli i gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog gospodarstva te su popisali i uzeli uzorke za analizu. Riječ je o brisevima sa žive peradi. Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju posjednike peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaću perad te na poštovanje Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Obveza je posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) prijava sumnje na bolest veterinaru. Podsjećamo, influenca ptica (ptičja gripa) vrlo je zarazna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije izazvala bolest u ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzela je mjere zatvaranja gospodarstva, pristup je zabranjen, a lokaciju osigurava policija. Zbog mogućeg kršenja Naredbe protiv vlasnika peradi bit će pokrenut prekršajni postupak, ili kazneni ako se bolest proširi na susjedna gospodarstva, ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Mario KOKAJ
INFLUENCA I U ZAGREBU, KARLOVCU...

Ptice od infuence posljednjih dana ugibaju i u Zagrebu te u Karlovcu. Labudovi na jarunskom jezeru i Bundeku posljednjih dana gotovo svakodnevno ugibaju od ptičje gripe, po čemu su ta zagrebačka jezera postala jedno od najvećih žarišta virusa H5N8 u Hrvatskoj. Prema podacima Ustanove za upravljanje sportskim objektima, u prosjeku ugine svaki dan po jedan. Uginuli labud pronađen je i na Korani prije nekoliko dana. Nagađanje da je riječ o influenci ptica potvrdio je laboratorijski nalaz izrađen u Zagrebu.