Mozaik
KUD “ŠOKADIJA” IZ STARIH MIKANOVACA

Predstavili svoj album “Ide dika kapu najerio”
Objavljeno 11. veljače, 2017.

Pred velikim brojem posjetitelja u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” Vinkovci, KUD “Šokadija” iz Starih Mikanovaca u povodu pola stoljeća djelovanja predstavio je album s narodnim pjesmama, svatovskim napjevima i kolima iz Starih Mikanovaca i vinkovačkog kraja, pod naslovom “Ide dika kapu najerio”. Na albumu se nalazi 13 izabranih napjeva, pjesama i kola iz Starih Mikanovaca u izvedbi pjevača i svirača KUD-a, dok posebno mjesto na albumu zauzimaju svatovski napjevi, odnosno svatovci koji se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene nematerijalne baštine. Izbor pjesama za album napravili su Ladislav Molnar i Tomislav Raić, koji je ujedno i predsjednik KUD-a “Šokadija”.

- Govorimo isključivo o tradicijskim napjevima mikanovačkog i vinkovačkog kraja. Na CD-u se ne nalaze autorske pjesme premda stihova riječi ima autorskih, kao što je arija Drumarca iz Starih Mikanovaca u kojoj cure pjevaju tekst “Dojdi diko meni na posilo”, koji je 1967. godine napisao Mikanovčanin Mato Kovandžić za izvedbu običaja čijala. Veliku želju za snimanje i izdavanje ovog nosača zvuka imao je nedavno preminuli član KUD- “Šokadija” Marko Martinović Ferda kojemu sa zahvalnošću članovi KUD-a “Šokadija” posvećuju CD koji služi kao poticaj novim naraštajima za učenje i njegovanje tradicijske glazbe - rekao je Raić.

U prigodnom programu sudjelovale su sve sekcije KUD-a “Šokadija” te pjevačica slavonskih narodnih pjesama Mikanovka Marija Pavković Snaša, koja je svoju karijeru prije 22 godine započela u Mikanovcima, dok su o nosaču zvuka, izdanom u nakladi Croatia Recordsa, govorili etnomozikolozi Zdenka Ivanković i Mihael Ferić te producent Tihomir Ivanetić, a moderatorica večeri bila je muzejska savjetnica Ljubica Gligorević iz Gradskog muzeja Vinkovci.

- KUD “Šokadija” nije nam mogao podariti bolji dar za svojih 50 godina uspješnog rada nego što su nas počastili s ovim nosačem zvuka na kojem su zabilježili prave bisere, zavičajne i slavonske tradicijske glazbe. Album krasi znalački izbor zavičajne tradicijske glazbe i njegova režija. Pjesma “Tri jetrve žito žele” posebno me je oduševila i mislim da je to jedna od najboljih izvedbi koju sam ikada čuo. Ovo je jedan od najboljih uradaka koji se pojavio na hrvatskoj glazbenoj sceni u žanru tradicijske glazbe - rekao je Mihael Ferić.

- Stari Mikanovci poznati su po tome što njegujemo i održavamo kulturnu baštinu, što imamo veliki broj udruga i da se unatoč svim lošim gospodarskim problemima ni jedna udruga nije ugasila, ni jedna manifestacija nije otkazana. KUD “Šokadija” sigurno je naše najkvalitetnije društvo, društvo koje promiče kulturnu baštinu i Općinu Stari Mikanovci. Ove godine je jubilarna 50. manifestacija Mladosti i ljepote Slavonije i 50 godina KUD-a “Šokadija”. Znamo da je teško držati kontinuitet svih ovih godina, no Općina će uvijek pomoći u skladu s mogućnostima - rekao je Mario Milinković, načelnik Općine Stari Mikanovci. M.Kokaj

Nastupila je i Mikanovka Marija Pavković Snaša, koja je svoju karijeru prije 22 godine započela u Mikanovcima

Možda ste propustili...

HARI RONČEVIĆ

Živit će Dalmacija

5. SEZONA SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Pobjednica Maja Bajamić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MANUELA ZETOVIĆ RIMAC IZ BUDROVACA

Dvojnica sam Lady
Diane, i to ne samo izgledom

2

EDO MAAJKA NA OSJEČKOM LJETU MLADIH

Uvijek mi je bilo drago doći u Osijek jer i ja sam iz ravnice

3

POPRATNI PROGRAM 27. DANI HRVATSKOG FILMA

Nogomet, nauljeni hrvači, crtani junaci i vizualna lektira