Magazin
GISKO: RAVNATELJICA DUBRAVKA PAĐEN FARKAŠ

Za desetke tona knjižnične građe nemamo mjesta!
Objavljeno 11. veljače, 2017.

O Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku (GISKO) jučer, danas i sutra, uspjesima i problemima, razgovarali smo s ravnateljicom, višom knjižničarkom Dubravkom Pađen Farkaš.

Nova godina donijela je i novi cjenik, a to znači da će pri prvom upisu korisnicima naplaćivati i izradu iskaznice 20 kuna.

Ono što nikako nije skromno, broj je korisnika - više od 14 tisuća u 2016. brojka je kojom se grad veličine Osijeka svakako može podičiti, nije zanemarivo (oko 12% stanovništva), ali uvijek može bolje, smatra Dubravka Pađen Farkaš, iako istraživanja iz 2013. pokazuju da se najmanje čita u Ličko-senjskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Usporedbe radi, koliko se grad Zagreb bori za svakog čitatelja je i vijest da pravo na besplatan upis u Knjižnice grada Zagreba imaju sva djeca od rođenja do kraja kalendarske godine u kojoj navršavaju 15 godina života, a koja imaju prebivalište u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Odluka je donesena “u svrhu stjecanja navika čitanja, poticanja sveukupnog obrazovanja djece te radi zaštite standarda djece, učenika i njihovih roditelja u okviru ukupne demografske i pronatalitetne politike”.

U OSIJEKU SE ČITA

Nasuprot tom optimističnom i poticajnom podatku o broju korisnika, stoji nimalo ružičasta brojka skučenog prostora - kvadrati kojima raspolažu već su godinama nedostatni za pola milijuna jedinica građe, a oni o kojima sanjaju i koji su im prijeko potrebni, čini se daleko i neostvarivi. Desetci tona građe pohranjeni su u neodgovarajućim uvjetima depozitarnih spremišta na različitim lokacijama. Jedno od njih je u zgradi Caritasa u Tvrđi, a drugo, u kojem se nalazi obvezni primjerak, a koji osječka knjižnica dobiva od 1961.

- Obvezni primjerak ima arhivsku funkciju, postoji obveza njegova trajnog čuvanja, a pri Ministarstvu je kulture zbirka obveznog primjerka GISKO-a registrirana kao zaštićeno kulturno dobro. To je ujedno i inicijalni fond buduće sveučilišne knjižnice. Građa ove zbirke može se koristiti isključivo u čitaoničkim prostorima GISKO-a - doznajemo od Dubravke Pađen Farkaš, koja dodaje da se knjižnica još uvijek nalazi u neadekvatnom prostoru, u kojem ne može pružiti punu uslugu svojim korisnicima, kao ni primjereno predstaviti i zaštititi svoju vrijednu građu.

- U novim, multifunkcionalnim prostorima aktivnosti bi bile dostupnije većem broju korisnika i potencijalnih korisnika, a knjižnica bi u pravom smislu riječi postala svima dostupno kulturno središte lokalne zajednice, no korisnici se i posjetitelji ni ovako ne žale - kaže ravnateljica.

UMIROVLJENICI TWEETAJU

Kako i bi kada djelatnici knjižnice ulažu velike napore kako bi im uvijek iznova ponudili kreativne sadržaje. U red se takvih svakako ubrajaju iznimno posjećeni tjedni tematski posvećeni megauspješnim filmskim serijalima - Harry Potter i Star Wars. Hvalevrijednu suradnju u tjednu Zvjezdanih ratova ostvarili su sa Školom za primjenjenu umjetnost i dizajn, što je rezultiralo zanimljivim radinicama i izložbom. Svoj je obol dala i udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova Mos Croatia Spaceport iz Zageba.

- Bez toga ni 2017. ne može nikako - sa smiješkom dodaje ravnateljica, zadovoljna i što je uz brojne mlade fantastičare i filmofile svoje mjesto na listi zadovoljnih korisnika našao i velik broj umirovljenika.

Potaknuti nedavnim iskustvima te izrazito velikim interesom osoba treće životne dobi za program “Ukorak s vremenom - osnove rada na računalu”, odlučili su nastaviti program namijenjen umirovljenicima koji se do sada nisu ili su se vrlo malo susretali s radom na računalima. Nakon završenog programa, polaznici znaju koristiti operacijski sustav Windows, napisati, urediti i spremiti dokument, pretraživati internet, slati elektroničku poštu, koristiti se društvenim mrežama te popularnim softverom za komunikaciju s ljudima diljem svijeta - Skypeom.

- Poput pravih diplomanada bacali su kape u zrak nakon što su primili potvrde. Iznenađuje kako pripadnici treće životne dobi uživaju u novim medijima i tehnologijama, otvaraju mail-adrese, facebook-profile, tweetaju i skypeaju s članovima obitelji izvan Hrvatske - zadovoljna je ravnateljica, napominjući kako se računalima i svim ostalim sadržajima knjižnice mogu služiti i dalje besplatno u radno vrijeme knjižnice, kao i svi drugi, ali isključivo uz predočenje članske iskaznice.

Brojni su programi koje knjižnica nudi, a za koje nije potrebna članska iskaznica. Jedan od njih je festival slikovnice Čuvari priča, čije će četvrto (i prvo međunarodno) izdanje zaživjeti odmah nakon završetka školske godine. Punoljetan po godinama održavanja edukativno je i zabavno osmišljen program za najmlađe Ljeto u igraonici, a novost će ove godine, najavljuje ravnateljica, biti i kategorija Prijatelji knjižnice, za one koji pomažu radu knjižnice, afirmiraju je, potiču njezin razvoj, predlažu ideje kako bi bila što bolja, zanimljivija i posjećenija. Mogućnost je to da se u neke aspekte rada knjižnice aktivnije uključi i lokalna zajednica.

NAJAVE NOVOGA

Ove će godine GISKO dobiti i novu službenu mrežnu stranicu:

- Nadamo se da će to značiti jednostavan i funkcionalan pristup svim elektroničkim uslugama koje GISKO nudi, kako onim postojećim, tako i nekim novim uslugama, kvalitetnim izvorima informacija, stranim bazama podataka za koje postoji nacionalna licenca, kao i onima koji su nastali digitalizacijom knjižnične građe. Bit će to u svakom slučaju osuvremenjavanje postojećih i razvoj novih informacijskih usluga - uvjerena je Dubravka Pađen Farkaš.

Tijekom 2017. planiraju ponuditi i nove usluge akademskoj zajednici. Tako će studenti na mrežnim stranicama moći pronaći popis potrebne obvezne i dopunske ispitne literature, s izravnim poveznicama na mrežni katalog GISKO-a. Naći će se tu i edukativni sadržaji vezani uz pretraživanje baza podataka i sl. Namjera im je organizirati stručna i znanstvena predavanja koja bi održavali profesori sveučilišta u Osijeku... i još mnogo uobičajenih i korisnih sadržaja najavljuju iz GISKO-a, koji je 8. veljače proslavio rođendan.

Narcisa VEKIĆ

POSUDBA E-KNJIGA

Iako nije nikakva novost i sve je više pametnih uređaja na kojima možemo čitati - od SMS-a, preko mejlova pa do cijelih knjiga - čini se da e-knjiga nimalo ne ugrožava tiskanu. Knjižnice ne gube korisnike, promjene u broju posudbi gotovo su zanemarive. “Suvremena nam tehnologija nije ukrala čitače. Dapače, mislim da se nakon prve zanesenosti velika većina vratila knjizi jer ljudi ipak vole u ruci držati knjigu. Stoga vjerujem da ona ne će tako skoro nestati”, dodaje ravnateljica. GISKO je u harmoniji s novim tehnologijama, imaju e-čitače (iPad, tableti, Kindle), koji se mogu koristiti isključivo u prostorijama knjižnice.

SLABOST: ZGRADA

- Radeći SWAT analizu, u slabosti smo, između ostaloga, stavili nedovoljan i nefunkcionalan prostor. Da bi knjižnica postala prepoznato mjesto cjeloživotnog učenja i svima dostupno kulturno središte kakvo želimo, a koje unatoč svemu i u ovim okolnostima jest, potrebno je razmisliti o gradnji nove, namjenske zgrade knjižnice, koja bi bila estetski, funkcionalno i financijski optimalna. Postojeća zgrada ima svoju draž, ali kako je projektirana za potrebe obiteljske kuće, neadekvatna je za potrebe suvremene knjižnice, koja teži multifunkcionalnom prostoru. Velik broj gradova u Hrvatskoj posljednjih je godina dobio ili adaptirao zgrade knjižnica, pa se nadamo da će se to uskoro dogoditi i u Osijeku. Osim prostora koji je sve manji za potrebe smještaja građe, zgrada je nedostupna i za slabo pokretne ili nepokretne osobe. GISKO je do sada iskoristio sve raspoložive mogućnosti smještaja raznovrsne i brojne građe unutar knjižnice, vodeći pritom računa o njezinoj dostupnosti i pazeći da ne narušimo standarde struke - kaže ravnateljica GISKO-a.

I pripadnici treće životne dobi uživaju u novim medijima i tehnologijama, otvaraju mail-adrese, facebook-profile, tweetaju i skypeaju...

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

POSLJEDNJE UTOČIŠTE: TURIZAM I DAN NAŠEG PLANETA

Dom je tamo gdje je zemlja

Najčitanije iz rubrike