Učionica
VIŠE OD 200 GOSTIJU IZ HRVATSKE I INOZEMSTVA U VINOGRADU U MANDIĆEVCU

Poljoprivredni fakultet u Osijeku proslavio blagdan svetog Vinka
Objavljeno 10. veljače, 2017.

U vinogradu Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, smještenom u Mandićevcu, uz prisutnost više od 200 gostiju iz zemlje i inozemstva, proslavljen je 22. siječnja blagdan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i vinara.

Prvu ovogodišnju rezidbu predvodili su dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Zoran Grgić, i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Vlado Guberac. Uz želje za što boljom i uspješnijom vinogradarskom godinom, lozu ukrašenu kulenom i kobasicama posvetio je vlč. Ivan Zirdum, umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije

Ovaj vinograd predstavlja dio demonstracijsko-edukacijskog vinogradarsko-vinarskog pokušališta čija je izgradnja počela 2012. kupnjom 3,3 hektara zemljišta na jednom od najpoznatijih kontinentalnih vinogorja – vinogorju Đakovo. Tijekom 2013. godine posađen je proizvodno-pokusni nasad s vinskim sortama koji obuhvaća najznačajnije preporučene sorte za proizvodnju bijelih i crnih vina u regiji Istočna kontinentalna Hrvatska, od kojih su nakon berbe 2015. sorte merlot i frankovka dobile kategoriju vrhunsko vino.

Temeljna namjena pokušališta je praktična edukacija studenata sveučilišnog preddiplomskog studija smjera Hortikultura i sveučilišnog diplomskog studija smjera Vinogradarstvo i vinarstvo, a planira se i izgradnja vinskog podruma s pratećim objektima.

(Mato Drenjančević,

Vladimir Jukić, Toni Kujundžić)

Možda ste propustili...