Učionica
GOSTUJUĆE PREDAVANJE DOC. DR. SC. ORJENE ŽAJE

Anoreksija nervosa - rastući problem
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek 20. siječnja 2017. ugostio je doc. dr. sc. Orjenu Žaju, prim. dr. med., voditeljicu Centra za poremećaje u jedenju djece i adolescenata Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb.

Ovo je jedini takav centar u Hrvatskoj u kojem se još od 1985. godine sustavno, multidisciplinarnim pristupom, liječe djeca i adolescenti s poremećajima u jedenju. Tim Centra već nekoliko godina ima uspješnu suradnju s Katedrom za prehranu Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, pa je i predavanje o temi "Poremećaji jedenja – uzroci, posljedice i kako im pristupiti?" imalo za cilj studentima i liječnicima primarne zaštite (liječnicima školske medicine) približiti problematiku poremećaja u jedenju, posebice anoreksije.

Poremećaji u jedenju treća su po učestalosti kronična bolest u adolescenata, s višestruko većom stopom smrtnosti od svih drugih uzroka u toj dobi. Unatoč svim saznanjima koja danas imamo, incidencija i prevalencija uporno rastu. Posebice je uočljiva promjena u odnosu učestalosti ovih stanja po spolu. Prije je na svakih deset djevojčica dolazio jedan dječak, dok je danas omjer gotovo 5:1. Zanimljivo je i da je sve veći broj djece i adolescenata koji su prije bili pretili, a kod kojih, nakon provođenja redukcijskih dijeta bez kontrole (bez nadzora liječnika i nutricionista) dolazi do velikog i relativno brzog gubitka kilograma. Posebno zabrinjava činjenica kako se oboljeli često prezentiraju nekom od metaboličkih komplikacija, a da se ne otkrije poremećaj u podlozi. Doc. dr. sc. Žaja istaknula je i kako je liječenje vrlo kompleksno i od samog početka su uključeni dječji psihijatar i psiholog, dok se nutricionist uključuje u fazi oporavka oboljele osobe.

(Ines Banjari)

Možda ste propustili...