Učionica
UNAPREĐENJE UVJETA RADA I STUDIRANJA NA FERIT-U OSIJEK

Novi laboratorij za osnove elektrotehnike
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Prvi doticaj studenata (u pravilu učenici iz tehničkih škola i gimnazija) s laboratorijima Fakulteta za elektrotehniku, računarstvo i informacijske tehnologije (FERIT) bitno utječe na njihovu motivaciju. S tim ciljem, korištenjem vlastitih znanja i vještina, djelatnici Zavoda za elektrostrojarstvo dizajnirali su i izradili kompletno nove laboratorijske stolove.

Izazov dizajna laboratorija bio je osigurati da vizualni identitet laboratorija, prostora i stolova bude na visokoj razini, a da je sve u skladu s propisima i standardima te da se omogući provođenje praktične provjere teorijskih znanja. Osim što je u laboratorijske stolove ugrađena sva oprema koja je nužna za upoznavanje studenata s temeljnim pojavama u elektrotehnici, razina komunikacije studenata i opreme podignuta je na višu razinu korištenjem suvremenih programskih alata za akviziciju podataka mjerenja (LabView, DAQ kartice, senzori napon i struja). Dakle, kroz programsko sučelje na računalu studenti imaju vizualni pregled promjene svih mjerenih veličina na monitoru računala. Konačno, svi podaci mogu se pohraniti i korištenjem interneta proslijediti na daljnju obradu. Na taj način, objedinjeno je teorijsko gradivo predavanja sa zadacima auditornih vježbi koje studenti prilikom pripreme za vježbu modeliraju u virtualnom laboratoriju, a naposljetku tijekom analize rada u laboratoriju uspoređuju podatke simulacija s mjerenjima. Takvim pristupom pomiče se granica upoznavanja studenata sa suvremenim tehničkim sustavima koji se danas dominantno upravljaju računalima.

(Željko Hederić)

Voditelj i suradnici

Voditelj projekta je izv. prof. dr. sc. Željko Hederić, predstojnik Zavoda za elektrostrojarstvo. Suradnici na projektu su Nikola Veić, Mario Srnović i Venco Ćorluka.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike