Osijek
OČAJNIČKI POTEZ NEZAPOSLENOG OCA

Zbog epilepsije ne može dobiti posao od 2009., a od djece taji da prosi na ulici
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Osječani su ovih dana ispred jedne od trgovina njemačkog trgovačkog lanca mješovite robe mogli primijetiti muškarca, ne starijeg od 40 godina, kako s natpisom da moli za pomoć stoji pokraj ulaza u trgovinu. Natpisom, koji je objesio preko prsa, poručuje: “Pomozite mi da othranim svoje dvoje djece.”

Pokušat će u sezonu

Naš mu je list ponudio da njegova priča bude objavljena jer će tako doći do širokih masa te će mu građani i tvrtke, kao i uvijek do sada u takvim slučajevima, sigurno priskočiti u pomoć, u znatno većoj mjeri nego što to može očekivati stojeći ispred trgovine i skupljajući milodare dobronamjernika. No on nas je odbio jer, kaže, ne želi da njegova djeca doznaju što radi.

- Imam kćer koja ide u peti razred osnovne škole i sina koji ide u prvi srednje. Još od 2009. sam bez posla i nikako ne mogu naći novi. Bolujem od epilepsije, pa, iako se bavim informatikom, čim na razgovoru za posao spomenem svoju bolest, nitko me ne želi zaposliti. Javio sam se za rad na Jadranu kao sezonac i vjerujem kako ću od travnja uspjeti otići raditi na more, a do tada se snalazim na ovaj način. Razveden sam i, nažalost, ne mogu očekivati pomoć supruge, a moja djeca ne znaju da na ovaj način dolazim do novca i zato ne želim da mi ime i prezime bude objavljeno u novinama - povjerio nam je ovaj posve uredno odjeveni, obrijani i pristrojni muškarac.

Nažalost, ovo je samo jedan u nizu slučajeva da dugotrajno nezaposleni završe na ulici ili su stalno na rubu da im se to dogodi. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, gotovo je 30 posto stanovništva Hrvatske u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, što preračunano iznosi oko 1,29 milijuna ljudi. Zbog toga je svaki dan sve više osoba koje traže pomoć u novcu ili robi različitim apelima prema svojim sugrađanima.

Što kaže policija

Inače, u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, članku 11., stoji kako će onaj tko se odaje skitnji ili prosjačenju biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do 30 dana. No u neslužbenom razgovoru s osječkom policijom doznajemo kako znaju za slučaj ovog muškarca i nisu sigurni bi li se on uopće mogao sankcionirati kao slučaj prosjačenja, s obzirom na to da spomenuti muškarac mirno stoji i ništa ne traži (ne prosi), nego samo drži natpis, odnosno nikoga ne uznemirava.

Također, u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj napominju kako su u 2016. godini zabilježena 22 prekršaja odavanja prosjačenju, a 2015. zabilježen je 21. To pokazuje da nije došlo do porasta broja prosjaka na ovom području. Vezano uz grad Osijek, u 2016. godini zabilježeno je 14 prekršaja prosjačenja, a u 2015. bilo ih je 17, što će reći da se u gradu taj trend čak i smanjuje.

Nefreteta Z. EBERHARD

22

prekršaja prosjačenja zabilježena su lani na području PU osječko-baranjske

14

prekršaja prosjačenja zabilježeno je lani u gradu Osijeku

realnost

DUGOTRAJNO NEZAPOSLENI ZAVRŠAVAJU I NA ULICI

Štefica Čučak

predsjednica “Rijeke ljubavi”

POMOĆI ĆEMO, NEKA NAM SE JAVI!

- U našem gradu nitko ne smije biti gladan! Zbog toga pozivam oca o kojem pišete da se javi u “Rijeku ljubavi” da bismo vidjeli kako mu možemo pomoći”, poziva Štefica Čučak, predsjednica te humanitarne udruge.

Također, Čučak mu savjetuje da se javi u Centar za socijalnu skrb kako bi, ako već nije, ostvario socijalna prava koja pripadaju njemu i njegovoj maloljetnoj djeci.

Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike