Tehno
RACECHIP ULTIMATE CONNECT

Mala kutija za puno zabave
Objavljeno 10. veljače, 2017.

Uvjereni smo da velika većina vozača zna onaj osjećaj pri kupnji automobila - nakon što ste se odlučili za proizvođača i model, slijedi izbor opreme i, ono najvažnije – pogonskog motora. U tom izboru treba odabrati balans između potrošnje i snage, a valja paziti i na budžet. I onda nakon nekog vremena poželite više.

Samo da je koja konjska snaga više, samo nešto više okretnog momenta, a i da je potrošnja bar mrvicu niža. Iako zvuči kao da pričamo nebulozne priče i želje, u svijetu automobila to je već odavno poznato, a rješenje koje upravo to nudi zove se – RaceChip!

Renomirani proizvođač

Sigurno ste pri odabiru automobila zamijetili da se kod određenih modela nude identične karakteristike motora, ali različite snage. Primjerice, dvolitreni dizelski motor kod BMW-a može nuditi od kakvih 116 pa do vrtoglavih više od 200 konjskih snaga! Jasno, u takvom primjeru osim samog motora kod snažnije izvedbe prilagođeno je i podosta popratnih komponenti, no postoje izvedbe kod kojih razlika gotovo nema, a ipak je snaga različita. To su primijetili brojni “majstori iz garaža”, pa je tako samo pukim pogledom na internet more oglasa u kojima se nudi bajoslovno povećanje snage. Jasno, takvi pothvati kod ljudi sumnjiva znanja i vještina, a još više iskustva, mogu biti pogubni za vaš automobil koji ste skupo platili. Kod većine takvih zahvata povratka na tvorničke postavke više nema! Nemali je broj onih koji su se upustili u takvu avanturu i na kraju skupo platili popravke zbog takvog neprilagođenog podizanja snage. Međutim, svijet entuzijasta već godinama govori o njemačkoj tvrtki RaceChip. Iz zemlje “majke” automobila i sinonima za kvalitetu stiže tvrtka koja zapošljava 50-ak inženjera, a koja već godinama testira svoje proizvode poštujući jasne i stroge njemačke zakone. Dodajmo tomu kako godišnje isporuče oko 100.000 jedinica u 135 zemalja i kako nude dvogodišnje jamstvo za svoj rad i vaš automobil (u Hrvatskoj ta opcija, nažalost, nije podržana). K tomu, kako je riječ o eksternoj jedinici, popularno zvanom čipu, povratak na tvorničke postavke moguć je u bilo koje doba! To je priča koja obećava i kada vam nastupi netko takvoga renomea, to već ulijeva znatno više povjerenja od “majstora iz oglasnika” s početka priče.

Sve kojima je RaceChip nepoznanica upoznat ćemo malo s principom rada te moćne kutijice.

Dakle, RaceChip se nudi u tri varijante: One, Pro 2 i Ultimate. Zadnji u nizu dodatno je dostupan u varijanti Connect. Sve varijante nude bolje karakteristike automobila od onih tvorničkih, a postižu ih preciznijim doziranjem goriva, provjerenim povećanjem tlaka goriva i rada turbopunjača. Te tri komponente zaslužne su za povećanje koje može biti i 30 % veće od tvorničkih postavki. RaceChip nudi svoje proizvode za više od 3000 modela automobila, no kako nisu svi jednako proizvedeni, nisu ni mogućnosti povećanja snage univerzalne. Kod automobila koji su podržani nekima će povećanje biti minimalno, a kod nekih spomenutih 30 %. Važno je spomenuti kako RaceChip svoje proizvode proizvodi i programira specifično za svakog proizvođača i specifično za svaki model! To je zato što se iskorištava potencijal svakog zasebnog motora, koji je prije prodaje čipa temeljito ispitan i provjeren. Na taj način možete biti sigurni da vašem automobilu neće prouzročiti kakvu štetu. U RaceChipu su još više pazili, pa tako čip ima mogućnost pratiti parametre automobila i ako u bilo kojem trenutku primijeti mogućnost nastajanja štete, prekida svoj rad. To će svakako biti dobar nadzor za one koji vole istisnuti maksimum iz svog automobila u vožnji.

RaceChip Ultimate

Za potrebe testa naručili smo RaceChip Ultimate s Smartphone Connect opcijom. Ta opcija omogućava povezivanje čipa i pametnog telefona te nam na taj način omogućuje utjecaj na količinu snage koju želimo postići s RaceChip Ultimateom. Sama aplikacija i povezivanje funkcioniraju besprijekorno, a praćenje povećanja snage izmamljuje osmijeh. Povezivanje na automobil zahtijeva minimalne vještine, a uz detaljne upute posao je gotov za kakvih deset minuta i – spremni smo! Prvi komentari – wooow! Ostali smo ugodno iznenađeni performansama koje je RaceChip Ultimate postigao. Konkretno, povećanje sa 143 na 185 KS i s 320 na 405 Nm okretnog momenta. Već nakon prvog sjedanja u automobil razlika je očita. Cijena je takvog paketa 550 eura, no kada pogledamo povećanje snage, lako ćemo opravdati investiciju. RaceChip Ultimate obećava i nižu potrošnju goriva do čak 1 litru, no da bismo to postigli, vozne nam navike moraj biti nepromijenjene, a to će biti malo teže zbog zabave koju nam je upravo RaceChip Ultimate pružio. U dugoročnom testu donosimo iskustva nakon mjesec dana vožnje.

Marin REŽIĆ
Najčitanije iz rubrike