Novosti
VELJAČA - NEKADA MJESEC MASOVNE PRIJAVE POREZA

Nisu svi oslobođeni od obveze predaje porezne prijave
Objavljeno 9. veljače, 2017.

Veljača je sve do prošle godine bila mjesec gužvi u uredima Porezne uprave. Podnosile su se porezne prijave na dohodak ostvaren u godini prije. Većina građana dokumentaciju je predavala s nadom kako će ostvariti pravo na povrat preplaćenog poreza. Uobičajeno na nacionalnoj razni porezne prijave podnosilo je oko 700 tisuća obveznika, lokalno - u Osječko-baranjskoj županiji oko 160 tisuća, a u Osijeku 40 tisuća poreznih obveznika.

No, od prošle godine za većinu obveznika prestala je obveza ispunjavanja prijavnog obrasca i fizičkog odlaska na šalter Porezne. Na sebe je to preuzela Porezna uprava. Na temelju evidencija i podataka kojima raspolaže, Porezna uprava utvrđuje godišnji dohodak te razliku poreza na dohodak za uplatu ili za povrat. Tako se nastavlja i ove godine. Porezna uprava do 30. lipnja poreznim će obveznicima dostaviti privremeno porezno rješenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak te o razlici za uplatu ili povrat poreza. Na to rješenje građani mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja.

Ipak, iz središnjeg ureda Porezne uprave podsjećaju kako poreznu prijavu i dalje podnose četiri kategorije poreznih obveznika. To su osobe koje su ostvarile dohodak od samostalne djelatnosti, dakle obrtnici, slobodna zanimanja i ostali obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga; potom pomorci - članovi posade broda u međunarodnoj plovidbi koji su ostvarili dohodak od nesamostalnog rada. U obvezi su podnošenja i građani za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku u 2016. godini, odnosno porezni obveznici koji su lani ostvarili oporeziv dohodak o kojem poslodavac, isplatitelj primitka, ili sam porezni obveznik, nije izvijestio Poreznu upravu, te naposljetku, porezni obveznici koji mogu ostvariti povrat poreza na temelju poreznih olakšica koje nisu prijavljene Poreznoj upravi. Povrat više uplaćenog iznosa poreza na račune poreznih obveznika prošle godine počeo je početkom kolovoza. D.Kuštro

POVRAT NA TEMELJU OLAKŠICA

Građani koji žele ostvariti povrat poreza na temelju različitih olakšica za koje Porezna nema podatke, obvezni su do kraja veljače ispuniti obrazac ZPP-DOH-a. Riječ je o građanima koji imaju određena prava koja nisu navedena u poreznoj kartici - poput uzdržavanih članova obitelji, invaliditeta ili, primjerice, žive na potpomognutim područjima, a koja nisu naveli na poreznoj kartici.

Možda ste propustili...