Novosti
POTPORA BARIŠIĆU IZ OSIJEKA

Farkaš: Ovo je potpora dostojanstvu cijele akademske zajednice
Objavljeno 9. veljače, 2017.

Vezani članci

POKRENULA SKUPINA ZNANSTVENIKA

Peticija “Stop plagiranju u Hrvatskoj"

Više od 200 dekana, profesora, studenata te drugih članova osječke akademske zajednice izrazili su podršku ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću u pismu premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu. Potpisnici navode kako su to pismo poslali zbog učestalih medijskih napisa usmjerenih na propitivanje i umanjivanje moralnog, nastavničkog i znanstveno-istraživačkog autoriteta ministra Barišića. Od premijera i predsjednika Sabora traže zaštitu ugleda i časti ministra Pave Barišića, kao istaknutog člana akademske zajednice te stručnog i cijenjenog profesora. U pismu ističu kako je Barišić svojim predanim radom dao izniman doprinos razvoju osječkog Filozofskog fakulteta te bio iznimno zaslužan za rad cjelokupnog osječkog sveučilišta, koje danas, kako tvrde, “svojom kvalitetom odgovara najvišim europskim i svjetskim akademskim standardima”.

Prof. dr. sc. Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakulteta u Osijeku, za naš list je rekla kako je ova inicijativa potekla s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta.

- Budući da je filozofske fakultete teško ustrojavati bez matičnog studija filozofije, prof. dr. sc. Barišića smatramo zaslužnim ne samo za ustroj studija filozofije već i za prerastanje nekadašnjeg Pedagoškog fakulteta u Filozofski fakultet. Isto tako, prof. dr. sc. Pavo Barišić je od 2005. do 2015. godine redovito izvodio nastavu na Filozofskom fakultetu Osijek i smatramo ga dijelom naše akademske zajednice. Riječ je o kolegijalnoj, profesionalnoj i ljudskoj podršci znanstveniku koji je trenutačno i ministar znanosti i obrazovanja. Želimo pružiti potporu dostojanstvu cijele akademske zajednice, odnosno suprotstaviti se paušalnim ocjenama te medijskom omalovažavanju kolege profesora i ministra. Ne želimo da područje znanosti i obrazovanja bude predmetom ideološke i političke borbe - ističe prof. dr. sc. Farkaš.

Jedan od potpisnika pisma je i prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan osječkog Poljoprivrednog fakulteta.

- Ovo pismo koje je došlo na inicijativu akademske zajednice odraz je našeg razmišljanja da je ministar Barišić doživio svojevrsni medijski linč koji nije zaslužio. Zbog tog razloga svojim potpisom odlučio sam mu dati podršku - rekao nam je prof. dr. sc. Guberac. D.Pav./D.Ku.

Pismo potpore potpisalo je više od 200 osječkih profesora i studenata

Možda ste propustili...