Regija
KOMUNALAC ZADOVOLJAN REZULTATIMA

Požežani skupili 590 tona papira, stakla, plastike i tekstila
Objavljeno 8. veljače, 2017.

POŽEGA

Sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisane su obveze jedinica lokalne samouprave o smanjenju odlaganja komunalnog otpada na odlagališta, a time i negativni utjecaj na okoliš. Uvedena je obveza uspostave sustava odvojenog skupljanja korisnog otpada (papir, staklo, plastika, tekstil) i reciklažnih dvorišta gdje će se odlagati korisni i problematični otpad koji nastaje u domaćinstvima. A kako su od 100 tona korisnog otpada 2013. godine došli do 590 tona 2016. godine, čuli smo od požeškog gradonačelnika Vedrana Neferovića i direktora tvrtke Komunalac Ante Bekića, koji su o tome obavijestili javnost na konferenciji za novinare.

- U 2016. godini skupljeno je i predano 470 tona papira i kartona, 75 tona stakla, 24 tone plastike i 17 tona tekstila, što je ukupno oko 586 tona korisnog otpada koji nije završio na odlagalištu, nego je otišao na recikliranje. Ovako razvrstan korisni otpad predan je ovlaštenim skupljačima na daljnju reciklažu. Ove količine značajno su povećane u odnosu na prethodne godine, a cijela ova aktivnost ne bi bila moguća samo s Komunalcem i zato ovom prilikom zahvaljujem građanima koji su se prihvatili ove aktivnosti – rekao je Bekić, dodajući da te količine više ne odlaze na odlagalište Vinogradine. Postavljeni su novi zeleni otoci, domaćinstva su dobila dodatne plave kante i vreće za odvajanje korisnog otpada odmah na kućnom pragu, a od početnog prikupljanja samo na području grada Požega prikupljanje korisnog otpada organizirano je u ostalim općinskim i gradskim središtima, ukupno 13.000 domaćinstava i oko 1000 gospodarskih subjekata.

Kako je došlo do smanjenja PDV-a na odvoz otpada, mogu se očekivati manji računi za 10 posto, za domaćinstvo će s sadašnjih 52,93 kuna pasti na 47,84 kuna.

- Komunalac je učinio niz napora da se smanji onečišćenje na našem području, provedene su edukacije građana o odvojenom prikupljanju otpada, a zadovoljstvo su sada prikazani rezultati koji toj inicijativi idu u prilog, a uloženi trud i sredstva daju dobar rezultat – rekao je gradonačelnik Neferović.

S obzirom na to da je educiranje građana o odvojenom skupljanju korisnog otpada važno od najranijeg uzrasta, u 2016. godini Komunalac je počeo edukaciju o odvajanju otpada u vrtićima na području Požege, Pleternice, Kutjeva i Velike.AGM Kruna

KOMPOSTERI ŠKOLAMA

U osnovnim školama, u rujnu prošle godine, održana je edukacija o temi zaštite ozonskog omotača. Školama su podijeljeni kontejneri za odvojeno skupljanje korisnog otpada te su ušle u sustav odvoza papira, plastike i stakla. Većini su podijeljeni i komposteri za biorazgradivi otpad kako bi se dodatno obogatio nastavni program iz područja ekologije.

Možda ste propustili...

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike