Regija
IGRAONICA OTVARA VRATA

Gunjanski mališani učit će strane jezike - besplatno!
Objavljeno 9. veljače, 2017.

GUNJA - Od sljedećeg mjeseca gunjanski mališani okupljat će se u igraonici u prostorijama bivše Općine, gdje će moći kvalitetno provoditi vrijeme u potpuno uređenom i opremljenom prostoru. Igraonicu je pokrenula Općina Gunja i boravak mališana bit će besplatan za svu djecu. Iako je početkom godine u Gunji trebao početi raditi Dječji vrtić čije je osnivanje inicirao UNICEF, koji je nakon poplava pa sve do 31. prosinca 2016. financirao igraonicu u kreativnu radionicu “Ganja” kroz koju je prošlo dvjestotinjak mališana iz Gunje i okolice, taj se projekt ipak nije uspio realizirati u predviđenom roku.

- Zbog krize vlasti koju su prouzročili oporbeni vijećnici opstruiranjem rada Općinskog vijeća, javnosti je poslana ružna poruka o Gunji. Izgubili smo dječji vrtić koji je trebao svoja vrata otvoriti odmah početkom siječnja i biti najveća investicija u 2017. godini. Kada su turska razvojna agencija Tika i Unicef vidjeli što se događa u našoj općini, odustali su od sufinanciranja ovog projekta - pojasnio je načelnik Gunje Hrvoje Lucić.

No dodaje da se od dječjeg vrtića nije odustalo. Općina je izradila projekt, vrijedan oko 90.000 eura, koji će kandidirati prema europskim fondovima, a natječaj je otvoren do sutra, 10. veljače. Lucić vjeruje da će projekt biti prihvaćen i da će se dobivenim sredstvima urediti vrtić koji će se kako je i planirano nalaziti pri nedavno otvorenom Društvenom centru u Gunji. A do tada će mališanima na raspolaganju biti igraonica koju će, prema procjenama, pohađati više od sto malih Gunjanaca, uzrasta od tri godine do predškole. Bit će podijeljeni u nekoliko skupina.

Prostorije stare Općine već je ranije u najam uzela Općinska organizacija Bandićeve stranke rada i solidarnosti, a s obzirom na iskazanu potrebu nakon zatvaranja “Ganje”, odlučila ih je ustupiti za igraonicu.

- UNICEF nam je osigurao svu potrebnu opremu za dječji vrtić. Smještena je u taj prostor na sto kvadrata, koji je doista prekrasan. Puno je ljepši, sadržajniji i prostraniji od bivše igraonice 'Ganja' i vjerujem da će djeca doista imati potpunu komociju i sve uvjete za igru i ugodan boravak - kaže Lucić. U igraonici će, otkriva, mališani besplatno učiti i strani jezik, zahvaljujući privatnoj gimnaziji Gaudeamus iz Osijeka, čiji će predstavnici danas (četvrtak) doći u Gunju i sastati se s općinskim čelnicima i dogovoriti sve pojedinosti buduće suradnje.

- Želja nam je da i našoj djeci osiguramo primjerene uvjete za rast i razvoj i nadopunjavanje obiteljskog odgoja. Igra prije svega pozitivno utječe na tjelesni i psihološki razvoj djece te usvajanje motoričkih sposobnosti. Dijete na ovaj način razvija svoju maštu i kreativnost, a kroz igru stupaju u socijalne odnose, te razvijaju suradnju i solidarnost. A svi vrlo dobro znamo važnost učenja stranog jezika već od malih nogu, što smo omogućili i našoj djeci - kazao je Lucić.M.Lešić Omerović

Natječaj za zapošljavanje

S obzirom na to da će igraonicu financirati isključivo Općina Gunja, u pripremi je natječaj za zapošljavanje stručne osobe koja će voditi igraonicu i raditi s djecom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike