Dome slatki dome
DIZAJN

Istaknite prostor materijalima
Objavljeno 9. veljače, 2017.

Stambeni prostor doći će do punog izražaja ako je pravilno projektiran, dobro prirodno osvijetljen te kvalitetno opremljen. Materijalima dodatno istaknite prostor, jer njihovim kombinacijama možete stvarati dojmljive ugođaje i kreirati stilsku pripadnost.

Primijenjeni materijali u opremanju stambenog prostora definiraju vizualne doživljaje i često stvaraju unikatne efekte. Materijali poput drva, kamena, stakla, keramike ili opeke, primijenjeni kao podne, zidne ili stropne obloge te kao dijelovi namještaja, definiraju ugođaj prostora i njegove estetske vrijednosti. Dojmovi koje pojedini materijali stvaraju na različitim pozicijama u domu, mogu biti potpuno različiti, a to ovisi o načinu njihove primjene, obrade ili količine u prostoru.

Rustikalan kamen

Kamen se može koristiti na različite načine. Kao zidna obloga može naglasiti ambijentalne vrijednosti i rustikalnost, ako se koristi u prirodnim lomljenim formama. Ako je pravilno obrađen i postavljen na plohe zidova, stvarat će potpuno drukčije dojmove svojim glatkim, geometričnim plohama. Karakter prostora bitno ovisi o načinu postavljanja i obrade kamena. U svakom slučaju, vertikalne plohe obložene kamenom postaju dominantan dio prostora.

Kamenom možete naglasiti i podne površine. Kombiniranjem različitih vrsta kamena i slaganjem ploča različitih formata možete kreirati prava umjetnička djela na podu. Kamen svojim bojama i formatima postaje istaknuti dio i dekoracija prostora.

Primjena kamena u namještaju stvara moćne i dojmljive elemente. Koristi se za izradu klub-stolića, blagovaonskih stolova, radnih ploha za kuhinje, umivaonike itd. S obzirom na svoju dimenziju i masivnost, ostavlja dojam, zapažen je u elementima namještaja i sudjeluje u kreiranju ukupnog ugođaja.

Toplo drvo

Drvo pripada toplim materijalima, pa u prostoru stvara i takve ugođaje. Primjenu drva kao podne obloge i primarnog materijala u izradi namještaja možete povezati na zanimljive i originalne načine tako da motiv slaganja parketa prenesete na fronte komoda, ormara ili plohe stolova.

Drvo se kao materijal može odlično iskoristiti za izradu stilskog namještaja, koji odlikuje specifična obrada i mnogo zaobljenih ploha, ali i modernog minimalističkog, koji karakteriziraju pravilne geometrijske forme. Kod stilskog namještaja doći će do izražaja oblikovne mogućnosti i obrada drva, a kod minimalističkog njegova prirodna struktura i ljepota. Prostor ispunjen drvom, kao prirodnim materijalom, uvijek je ugodan za život i rad.

Osvježavajuće staklo

Staklo u interijeru stvara specifične ugođaje. Svojom transparentnošću i mogućnošću propuštanja velike količine svjetla te vizualnog povezivanja stvara prozračne, osvijetljene prostore, koji se vizualno uvijek doimaju većima nego što stvarno jesu. Primjena stakla kao velikih fasadnih ostakljenih stijena, podnih ili zidnih obloga, prostornih pregrada ili komada namještaja uvijek donosi osvježenje i osjećaj povećene prostornosti.

Primjena tkanina u interijeru postaje pravo zadovoljstvo kada potpuno otkrijete koliko taj materijal kreira i transformira prostor na jednostavan i brz način. Tkanine kao prekrivači, obloge garnitura za sjedenje, stolica i fotelja, zavjese i dekori, stolnjaci i dekorativni jastučići ispunjavaju prostor svojim bojama, uzorcima i načinima tkanja. Tkanine su često dominantan dio prostora, a pogotovo kada ih povežete nijansama boja ili uzorcima na različitim mjestima u prostoru.

Koža je hit

Koža je postala pravi hit. Pojavljuje se u obliku tepiha, obloga garnitura za sjedenje, stolica i ležaljki, klub-stolića, fronti komoda i vitrina, okvira ogledala ili umjetničkih slika, a motiv joj se prenio i na keramičke pločice, čija ih površina vjerno imitira te stvara dojam kožnog poda.

Primjenom metala u interijeru možete stvarati različite efekte. Iako je metal hladan materijal, maštovitim kombinacijama mogu se stvarati iznimno topli ugođaji. Igra metalom i promišljena kombinacija s drugim materijalima daju mu modućnost da definira različite ugođaje – od modernističkih do ladanjskih. Ljepota metala je u mogućnosti njegove transformacije i prilagođavanja svim stilovima uređenja.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.

Kamen svojim bojama i formatima postaje istaknuti dio i dekoracija prostora

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike