Dome slatki dome
NAJLJEPŠI UKRAS STANA

Savjet: Zima u suživotu s biljkama
Objavljeno 9. veljače, 2017.

Lijepa i zdrava sobna biljka bujnog lišća ili zanimljivih cvjetova živih boja, zaista je prekrasan ukras stana, posebice zimi, kada nas vani dočekuju usnuli vrtovi i gole, sive grane drvoreda.

Koji su preduvjeti potrebni da naše lončanice budu lijepe i ostanu zdrave? Da bismo to postigli, prije svega moramo dobro poznavati potrebe svojih sobnih biljaka. Naime, neke biljke kao što je, primjerice ciklama, vole mnogo svjetla i stavljamo je obično na prozorsku dasku, dok druge, kao aspidistru, biljku velikih, dekorativnih listova, možemo smjestiti i u nešto mračniji hodnik. Moramo, zatim, znati treba li neka biljka više ili manje vlage kako bismo odredili u kojoj količini i koliko često ćemo je zalijevati. Sušenje vršnih djelova lista najčešće je znak nedostatka vlage u zraku, dok je jače sušenje lisnih vrhova, primjerice kod sobnih palmi, kod kojih se pojavljuju i pjege slične hrđi, najčešće znak da uz nedovoljnu zračnu vlagu nema ni dovoljno vlage u tlu te da joj uz to nedostaje i svjetla. Preobilno zalijevanje također djeluje negativno pa se listovi često objese kao da su počeli venuti. Zato nam se može učiniti kao da i njima nedostaje vlage, a tada ćemo učiniti najveću pogrešku ako ih ponovno zalijemo. Takvu biljku treba pustiti da se malo prosuši i tada se ona obično brzo oporavi. Važno je također i da voda kojom zalijevamo lončanice ne bude previše tvrda i lužnata, jer i to ne odgovara većini lončanica pa dolazi do promjene boje lista i one izgledaju bolesno.

Temperatura

Različite sobne biljke, osim toga, različito podnose i hladnoću i toplinu pa prevelika hladnoća i vrućina također mogu naškoditi lončanicama. Vrlo omiljena i dekorativna afrička ljubica prezimljuje na toplom i svjetlom mjestu, gdje usto ima i dovoljno vlage u zraku. Zato se ona najbolje snalazi na kuhinjskom prozoru, pod uvjetom da ga ne otvaramo, jer ne podnosi propuh.

Oštećenja na lončanicama mogu nastati i zbog neredovite, ili preobilne prihrane. Prekomjerno gnojenje uz preobilno zalijevanje pogoduje plutavosti, što se često javlja na sukulentima i pelargonijama, posebice u doba zimskog mirovanja. Plutavost na pelargonijama ponekad se javlja i ako ih zalijevamo po lišću na kojem ostaju kapi vode, što može izazvati stvaranje bradavica, koje se kasnije osuše, posmeđe te postaju slične plutu. Plutavost, iako tada lišće izgleda bolesno, zapravo nije bolest, nego bi se prije moglo reći da mu je uzrok neadekvatno održavanje ovih lončanica.

I pojedini štetnici mogu napasti sobno bilje, osobito u grijanim prostorijama, gdje se oni brzo razmnožavaju. Najčešće su to lisne uši, vunasta uš, trips i crveni pauk. Neke štetnike na našim lončanicama, kad se još nisu jako namnožili, možemo odstraniti i tako da ih krpicom umočenom u alkohol obrišemo s biljke, no ponekad ih ipak moramo suzbiti nekim kemijskim sredstvom prema uputi stručnjaka za zaštitu bilja.

Poštovati uvjete

U zemlji možemo naći i crviće. Oni se tu pojavljuju najčešće kad je zemlja oko biljke suviše vlažna. Naime, u vrlo vlažnoj zemlji djelići korijena trunu, a upravo se takvim odumrlim dijelovima biljke oni hrane. Valja znati da oni nisu štetni za sobne biljke, no ako ih se ipak želimo riješiti i maknuti ih iz cvjetnog lonca, dovoljno je lonac uroniti u vodu i tada ovi neželjeni gosti izlaze na površinu pa ih jednostavno pokupimo i odstranimo. Lijepe biljke omogućit će da se u hladne zimske dane u prostoru u kojem živite i boravite, osjećate ugodno uživajući u cvijeću i zelenilu. J.Kn.

Važno je da voda kojom zalijevamo lončanice ne bude previše tvrda i lužnata, jer i to ne odgovara većini lončanica

Knjige o bilju

Bilo bi dobro da kod kupnje sobnih biljaka upitate cvjećara kakvi su uvjeti potrebni svakoj određenoj lončanici, ili nabavite neku od knjiga o sobnom bilju i sami proučite kakve je uvjete potrebno osigurati za biljke koje namjeravate držati u stanu. Potrebno je, naime, oboružati se s nešto znanja i potruditi se oko biljaka te im osigurati nužne uvjete za razvoj. Tek tada će lončanice koje držite u stanu biti zaista lijepe i zdrave i moći ćete u njima uživati.

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike