Novosti
UGROŽENO JE ZDRAVLJE

Zbog sve većeg zagađenja udruge najavljuju tužbu protiv Rafinerije Brod
Objavljeno 6. veljače, 2017.

Iako su uglavnom zadovoljni ishodom nedavnog sastanka s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, vezano za onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, predstavnici Udruge Eko integral te Građanske inicijative za čist zrak ipak najavljuju pokretanje tužbe protiv Rafinerije Brod zbog narušavanja zdravlja i ugrožavanja života. Naime, od početka 2017. godine Brođani su udisali onečišćeni zrak 25 dana, a alarmantna onečišćenja nastavljaju se i dalje.

Od 1. siječnja do 31. siječnja 2017. godine dnevne koncentracije lebdećih čestica PM10 izmjerene na mjernoj postaji Slavonski Brod 2 prelazile su 24-satnu graničnu vrijednost. Dnevna granična vrijednost lebdećih čestica (PM10) od 1. siječnja do 31. siječnja 2017. godine prekoračena je čak 23 puta, a sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, ona ne smije biti prekoračena više od 35 puta tijekom kalendarske godine. Granična vrijednost sumporovodika u navedenom je razdoblju prekoračena 34 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod 1 te 20 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod 2. Sukladno navedenoj Uredbi, ona ne smije biti prekoračena više od 24 puta tijekom cijele kalendarske godine. Zabilježena su i značajna prekoračenja dnevne koncentracije sumporova dioksida, a tijekom kalendarske godine ona ne smije biti prekoračena više od triputa.

Slavonski Brod je na Državnoj mreži za praćenje kvalitete zraka i proteklog tjedna bio u crvenom. Kontinuirano su se mjerila alarmantno visoka onečišćenja. Najčešće lebdećih čestica PM2.5 i PM10, ali i benzena, sumporovodika, sumpor dioksida i dušikovog dioksida. Iako je granična vrijednost 50 mikrograma, više od 12 sati koncentracija nije pala ispod 100, a u jednom je trenutku izmjerena iznimno visoka koncentracija od 315. U isto je vrijeme mjerna postaja u Bosanskom Brodu mjerila enormnih 997.

- Uglavnom smo zadovoljni zaključcima sastanaka kod državnog tajnika Ante Čikotića, gdje smo prihvatili predložene smjernice za plinofikaciju, koja bi se mogla odraditi do kraja ove godine. U tome bi veliku ulogu imala Republika Hrvatska gradnjom plinovoda do visećeg mosta - rekao je Peter Tot Đerđ iz Eko – integrala. “Iako je Bosna i Hercegovina potpisnik ESPO konvencije, zbog činjenice da je ona potpisana 2009., godinu dana nakon početka rada Rafinerije Brod, u Republici Srpskoj tvrde da Rafinerija ne podliježe Konvenciji“, kaže Tot Đerđ. A. Benić

Plinofikacija Rafinerije prvi je korak u rješavanju osmogodišnjeg problema

Mladen Sudar

koordinacija za čist zrak

BOSNA I HERCEGOVINA MEĐU ČETIRI NAJZAGAĐENIJE ZEMLJE SVIJETA

Mladen Sudar u ime koordinacije udruga koje se bore za čist zrak u Slavonskom Brodu kaže kako činjenicu da je Rafinerija Brod dobila ekološku dozvolu do 2020. godine ne smatraju mjerodavnom jer je Bosna i Hercegovina među četiri najzagađenije zemlje svijeta. “Čeka se reakcija vlasnika Rafinerije, no njezina je plinofikacija prvi korak i preduvjet za smanjenje i otklanjanje onečišćenja zraka”, rekao je Sudar, govoreći o problemu koji traje već osam godina. Dodao je kako bi se s tužbom protiv Rafinerije Brod išlo i na sudu u Slavonskom Brodu i na sudu u (Bosanskom) Brodu, a ako tužena strana ne bi prihvatila sudsku odluku, pravo na čist zrak Brođani bi mogli zatražiti i pred europskim sudom u Strasbourgu.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata