Osijek
NOVI STUDIJ NA PRAVNOM FAKULTETU

Osijek drugi hrvatski grad u kojem se može studirati socijalni rad
Objavljeno 4. veljače, 2017.

Pravni fakultet u Osijeku drugi je fakultet u Hrvatskoj, nakon zagrebačkoga, koji otvara Sveučilišni preddiplomski studij Socijalnog rada. Prva će generacija studenata biti upisana u ak. g. 2017./2018., a osječki je Pravni fakultet informaciju o novom studiju objavio ovih dana.

Uspjeli unatoč otporima

- Recimo kako samo susjedna Bosna i Hercegovina ima četiri lokacije za studij socijalnog rada, dok je u Hrvatskoj postojala mogućnost za ovaj studij samo u Zagrebu. U strategiji Osječko-baranjske županije otvaranje studija socijalnog rada postoji već 25 godina jer Slavonija u ovom segmentu ima posebne potrebe - kaže izv. prof. dr. sc. Branka Rešetar, predsjednica Katedre za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku, katedre koja je upravo predlagatelj pokretanja ovog studijskog programa. Inače, riječ je o studiju koji uključuje ekonomiju, pravo i psihologiju.

- U ovom prvom segmentu studija, uz naše profesore, pomoć će nam pružiti profesori psihologije s osječkog Filozofskog fakulteta te bazični profesori socijalnog rada iz Zagreba. Moram priznati da smo imali dosta otpora i muke pri osnivanju studija, no na kraju su se udružili političari svih opcija, pa čak i nadbiskup Đuro Hranić, da nam pomognu da studij formiramo. I mogu s ponosom reći – uspjeli smo! Ovo je prava stvar na pravom mjestu - kaže prof. Rešetar.

U Centru za socijalnu skrb Osijek pomalo su skeptični prema otvaranju ovakvog studija jer kažu da je država, unatoč tome što je riječ o deficitarnom kadru, zabranila zapošljavanja.

Deficit i zabrana

- Prema sistematizaciji, socijalnih radnika uistinu nedostaje u cijeloj državi, a ne samo u Slavoniji. No, mi čak i kada netko ode u mirovinu moramo tražiti dozvolu Ministarstva da nekoga zaposlimo na njegovo mjesto. Istina je i da kada bismo smjeli zaposliti sve koji nedostaju, to i dalje ne bi bilo u skladu sa smjernicama EU o broju socijalnih radnika na broj stanovnika. Znači, socijalnih radnika doista nema dovoljno, ali tržište rada za sada ne odgovara na ove potrebe - komentirala je v.d. ravanteljica Centra za socijalnu skrb Osijek Ivka Kaurinović.

Maturantica Tea iz Osijeka oduševljena je otvaranjem ovog studija i spremno kaže: “A tko kaže da kada završim studij socijalnog rada moram raditi u državnoj službi?”

- Pogledala sam program studija i iznimno mi se sviđa jer ima i psihiologije i puno rada i prakse na terenu sa stvarnim osobama u potrebi i na marginama društva. Mislim da ovaj studij otvara puno više mogućnosti, nego da ih usko usmjerava prema državnim institucijama. Budući da želim svoj život posvetiti radu s potrebitima, mislim da je ovaj studij idealan za mene i potrudit ću se da ga upišem - zaključila je Tea.

Nefreteta Z. EBERHARD
KAKO IZGLEDAJU TRI GODINE STUDIJA

Svi budući studenti ovog novog studija na putu da postanu sveučilišni prvostupnici socijalnog rada proći će trogodišnji program. Na prvoj godini studente očekuje teorijski uvod u područje prava i ekonomije te psihologije i socijalnog rada. Tako su obvezni kolegiji prve godine studija: Uvod u psihologiju, Uvod u pravo za socijalni rad i Osnove ekonomije, Sociologija, Komunikacija u socijalnom radu, Osnove socijalne politike te Teorijske osnove socijalnog rada. S praksom u socijalnom radu studenti se upoznaju već na prvoj godini studija, u drugom semestru. Kolegiji druge godine studija predstavljaju dobrim dijelom nadogradnju na teorijske i uvodne kolegije odslušane na prvoj godini. Tako da se na drugoj godini studija studenti upoznaju s glavnim metodskim predmetima u području obrazovanja socijalnih radnika, i to Socijalnim radom s pojedincem, a potom Socijalnim radom s obitelji. Treća je godina studija koncipirana na način da se jedna grupa predmeta iz područja socijalnog rada dalje razvija kroz metodske kolegije Socijalnog rada s grupom i Socijalnog rada s osobama s invaliditetom. Treća godina studija nadalje nudi studentima specifična znanja u području prevencije poremećaja u ponašanju i psihičkom funkcioniranju u socijalnom radu, te stjecanje znanja o ovisnostima i socijalnom radu s osobama starije dobi.

upisi

PRVA SE GENERACIJA UPISUJE U AK. GOD. 2017./2018.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike