Regija
DINO (18) BEZ OPORAVKA

Agonija roditelja oboljelog mladića iz Vrbanje: Užasno je gledati dijete kako pati, a ne možeš mu pomoći
Objavljeno 3. veljače, 2017.
Dino je obolio prije dvije godine, danas je uglavnom uspavan, na respiratoru, bori se s epilepsijom i infekcijama

VRBANJA - Dino je obolio prije dvije godine, danas je uglavnom uspavan, na respiratoru, bori se s epilepsijom i infekcijama

Umjesto da se sa svojim kolegama maturantima raduje skorašnjem završetku srednje škole i norijadi te upisu na željeni studij, 18-godišnji Dino Jurić-Šestić iz Vrbanje već je više od dvije godine prikovan za krevet u zagrebačkoj Klinici “Fran Mihaljević”. Taj perspektivan sportaš, viceprvak Hrvatske u taekwondou, koji se spremao ući u reprezentaciju i bio ponos svojih roditelja, ali i cijele Vrbanje, punoljetnost je dočekao s teškom dijagnozom paraneoplastičkog encefalitisa. Uoči Božića 2014. godine, do tada zdrav, poletan i veseo mladić počeo se žaliti na nesanicu, bolove u vratu, a krenuli su i napadaji i problemi s gubitkom pamćenja i motoričkim sposobnostima. U zagrebačku kliniku zaprimljen je 16. siječnja 2015.

Njegova je bolest, kažu infektolozi, vrlo neobična i rijetka, jer upalu mozga potiču protutijela koja se stvaraju u njegovu organizmu. Stvara ih nepoznati okidač, a napadaju mu određene regije mozga. Liječnici napominju da ni u literaturi nisu pronašli tako mladog pacijenta s istom dijagnozom. Bolest se obično javlja kod starijih pacijenata zbog tumora. No, u Dinovu slučaju protutijela se stvaraju, a tumora nema i u dvije godine nije pronađen. Očajni i iscrpljeni roditelji ne odvajaju se od svoga sina. Iznajmili su stan i već su više od godinu i pol u Zagrebu. Sve to vrijeme nadali su se da će im se javiti netko sa sličnim iskustvom, utješiti ih i uliti novu nadu. Kažu da su došli u situaciju da su molili Boga da se tumor konačno pojavi, da se ukloni stvarni uzročnik bolesti i da se više stane na kraj toj agoniji. A sada su, priznaje shrvana majka Kristina, izgubili svaku nadu da će uzročnik biti pronađen.

- Pomaka nabolje nema, Dinino stanje je sve gore i gore. Sada je na aparatu za disanje. Ima problema s epilepsijom, s napadajima koje je teško staviti pod kontrolu i bori se s raznim infekcijama. Uglavnom ga drže uspavanog, a kada je budan, samo kratko otvori oči i više uopće ni na što ne reagira - ispričala nam je. Liječnici su, kaže, pokušali sve što je bilo u njihovoj moći, ali okidač bolesti nije pronađen.

- Njegova je bolest jednostavno bolest bez uzročnika. Organizam je sam sebe napao, proizveo je ta antitijela koja mu uništavaju moždano tkivo. Liječnici su pokušali sa svim terapijama, ali nema nikakvog učinka jer organizam na njih uopće ne reagira. Mislim da se žarište neće ni pojaviti, a i liječnici su nam rekli da će to ovako biti. Bore se oni, borimo se i mi skupa s njima da mu pokušamo bar malo olakšati, ali poboljšanja nema… - kazala je shrvana majka.

- Vjerujte mi da nemamo više snage ni razmišljati, očaj i tjeskoba uzimaju sve više maha, užasno je gledati dijete kako pati, a ne možeš mu pomoći. Ni jednom roditelju ne bih poželjela da se nađe u ovako mučnoj situaciji - zaključuje Kristina.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Škola ga nije zaboravila

Učenici i profesori Obrtničko-industrijske škole u Županji, koju je pohađao, od samog početka su uz Dinu. Organizirali su razne humanitarne akcije i otvorili račun za pomoć njegovim sada nezaposlenim roditeljima, koje je dugotrajni boravak u Zagrebu financijski iscrpio. Cijeli je kolektiv pokazao veliko srce i priskočio u pomoć obitelji Jurić-Šestić. I na Božićnom sajmu u Županji prodavali su ukrase i slastice koje su sami izradili i u tu svrhu donacijama prikupili 5000 kuna.

Ako možete pomoći

Svi koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom na račun HR9524850033200136733 otvoren na ime Dino Jurić-Šestić.

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike